A Saint-Gobain Hungary Kft. már áprilistól korlátozta több országba a gipszkarton exportját annak érdekében, hogy a magyar piac ellátása biztosítva legyen, de jelenleg úgy tűnik, hogy ennek fenntartása a magyar piac igényei alapján szükségtelen – olvasható a cég közleményében.
A társaság szerint Magyarországon nincs gipszkartonhiány. 

Első számú prioritás mindig is a magyar piac kiszolgálása volt, és továbbra is az marad. Ugyanakkor a termelés hatékonyságának fenntartása, valamint a termelési költségek alacsonyan tartása szempontjából fontos és szükséges az exportpiacok kiszolgálása is

 – mondta Piros Attila, a Saint-Gobain Hungary Kft. vezérigazgatója.
Mint minden építőanyagnál, így 

a gipszkartonnál is előfordulhat az, hogy szezonálisan nagyobb igény mutatkozik a termék iránt. Ez okozhat időszakosan hosszabb kiszállítási időt, mint arra volt példa az év elején is.

Az időszakos ellátási anomáliákat fokozta az is, hogy az európai piacon is óriási a kereslet a gipszkarton iránt. A Saint-Gobain Hungary közlése szerint az európai kapacitásokat más, a magyarnál jóval jövedelmezőbb piacokon, a hazainál magasabb áron adták el a gyártók a gipszkartont. Így fordulhatott az is elő, hogy más gyártók exportból származó csökkentett mennyiségeit is magyarországi előállításnak kellett volna pótolnia. Idén áprilistól közel 11 százalékkal csökkentette a cég a kivitel mennyiségét – írja a cég.

Fotó: Shutterstock

A gipszkartongyártás legfontosabb alapanyagai, főleg a gipsz, a papír, az energia, de még a csomagoláshoz használt fa raklap ára is nagyságrendekkel drágult az elmúlt fél év során. 

Ha csak ezeknek az alapanyagoknak a drágulását kellene beépíteni az árba, egy azonnali, akár 50 százalékos piaci áremelésre lenne szükség a gipszkarton termékeknél – közölte a cég.

Ezzel szemben az idei év elején 4 százalék körüli, az első fél év után újabb átlag 4 százalékkal emelte a vállalat a hazai gyártású gipszkarton árát. 

A társaság szerint a gipszkartonok ára nemhogy nem emelkedett nagymértékben, de jelentősen szükséges szint alatt maradt. Az idén ez eddig kétszer 4 százalék volt. A gipszkartonrendszerek egyéb elemei, mint az acélprofilok, csavarok, kiegészítők ára valóban számottevően emelkedett.