Megjelent az Egészségügyi Közlönyben az egészségügyi szakmai irányelv a traumásan sérült fogak ellátásáról és a barázdazárásról – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint írták, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére készülnek az egészségügyi szakmai irányelvek azért, hogy a népegészségügyi betegségek érintettjei állami támogatással az elérhető legmagasabb szintű ellátást kapják.

A fogakat érintő baleseti sérülések időbeni felismerésére és korszerű ellátására valamint a barázdazárásról az Emmi koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fog-és szájbetegségek Tagozata készített egységes egészségügyi szakmai irányelvet.

A fogszuvasodás még mindig komoly népegészségügyi problémát jelent a világ számos országában, így hazánkban is, a veszélyeztetett egyének, elsősorban gyerekek, ifjak.

A fogakat és a szájüreget érő balesetek nagy része gyermekkorban történinek, hazai adatok szerint a sérülések 39 százaléka az iskolában.

Ezek a sürgősségi esetek azonnali és felkészült ellátást igényelnek, így elkerülhetők a későbbi szövődmények, illetve a fogatlanság kezelési nehézségei és költségei. Emellett az Emmi szerint

a fogak védelme érdekében a barázdazárása is sokszor szükség van, ez egy prevenciós módszer, amely kiegészíti a megelőző intézkedéseket, mint a jó szájhigiénia, fluorid tartalmú fogkrém használata és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Fotó: Imre György

Az egészségügyi szakmai irányelv ajánlásainak alkalmazásával elérhető a fogszuvasodás kialakulásának és intenzitásának a csökkenése. Tudományos vizsgálatok szerint

akár 60-80 százalékos fogszuvasodás redukció is elérhető barázdazárással.

A barázdazárás költségkímélő és hatékony megelőző eljárás amellyel nagy mértékben csökkenthető a drágább konzerváló fogászati beavatkozások száma. Egy-egy rizikófelszínre alkalmazott barázdazárással 57 százalékos költségcsökkentés érhető el.