Magyar gazdaság

Stabilizálódhatnak az építőanyag árak

Azt várjuk a kormányzat intézkedéseitől, hogy mérsékelni fogják az árak emelkedését és megszűnik a hiány az építőanyagokból – mondta a VG-nek Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Azt várjuk a kormányzat intézkedéseitől, hogy mérsékelni fogják az árak emelkedését és megszűnik a hiány az építőanyagokból – mondta a VG-nek Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában jelentette be, hogy az építőanyagok forgalmazásában szigorítások lépnek életbe, így októbertől korlátozzák a kivitelt, továbbá bejelentési kötelezettséget írnak elő az exportáló vállalkozások számára. A kormányfő által ismertetett lépéseket korábban az ÉVOSZ javasolta a drasztikus áremelkedések és az áruhiány megszüntetése érdekében.

 

Fotó: Oláh Tibor

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy azokat a vállalkozásokat, amelyek indokolatlanul emeltek árakat, extra profit megfizetésére kötelezik. Ezzel kapcsolatban Koji László megjegyezte, hogy kormányzatnak pontosabb információi vannak, mivel az EKÁER-en keresztül rálátásuk van az árumozgásokra, ezért vélhetően megalapozott döntést hozott a kabinet.

Jelezte továbbá, az építőanyagoknál tapasztalt anomáliák nem számítanak magyar jelenségnek, az egész világban hasonló problémákat tapasztalni, emiatt jelenleg egy világkereskedelmi háború kellős közepén állunk. Mindez azért fontos, mert tavaly a hazai forgalom 48 százaléka importból származott , azaz jelentős a szektor külpiacoktól való kitettsége. Az ÉVOSZ ezért is javasolta, hogy minél több alapanyagot kellene vásárolni a keleti piacokról, például Bosznia-Hercegovinából, Törökországból, Fehéroroszországból, Oroszországból, Ukrajnából vagy Moldovából. A szervezet elnöke úgy tudja, hogy a Külgazdasági-és Külügyminisztérium már tett ez irányú lépéseket.

Koji László ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 2021 vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a forgalom helyreállna, a kormányzati intézkedések ugyan mérséklik az árak emelkedését, az év eleji áraktól azonban egy jó időre elbúcsúzhatunk.

építőanyag áruhiány áremelkedés
Kapcsolódó cikkek