BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúnyán ráfizethet, aki nem lép ki időben a hitelmoratóriumból

A megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy feleslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az adósok ennek ellenére sem léptek.

A legtöbb banknál annak ellenére sem nőtt a hiteltörlesztésu moratóriumból kilépők száma az elmúlt időszakban, hogy az MNB figyelmeztetett: a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára – akik egyébként újra tudnák kezdeni adósságuk fizetését – hosszabb távon jelentős többletterhet jelenthet a bennmaradás – írja a money.hu.

Fotó: Kallus György / VG

Az elmúlt hetekben csak az UniCredit Bank és a Budapest Bank lakossági ügyfelei között csökkent a szokásosnál nagyobb mértékben a moratóriumban lévő hitelállományban. Ám míg az UniCreditnél ezt összefüggésbe hozták az MNB moratóriummal kapcsolatos gyakori figyelemfelhívásaival, a Budapest Banknál  ezt inkább azzal magyarázták, hogy a bank maga is megkeresi ügyfeleinek egy részét, hogy felhívja a figyelmüket arra, hogy éljenek a moratóriumból való kilépés lehetőségével.

Az OTP Banknál, a CIB, a K&H, az MKB, a Raiffeisen, illetve a Takarékbanknál elmúlt időszakban nem tapasztaltak nagyobb számú érdeklődést az ügyfelek részéről a moratóriumból való kijelentkezésre. Pedig a jegybank több alkalommal hívta fel az adósok figyelmét arra a kockázatra, hogy a hitelmoratóriumban maradással feleslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg. 

Az MNB ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az adósok többsége mielőbb újból megkezdje hitele törlesztését, és az esetleges hosszabbítással csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak, hiszen nekik ez a megoldás a felszínen maradást jelentheti.

A fizetéskönnyítő lehetőség további igénybevétele ugyanis a nem rászorulóknak igen komoly többletterhet jelent majd. Az MNB Stablitási jelentése szerint 

közel 20 százalékkal, 3 millió forinttal nő meg majd annak az adósnak az összes tartozása, akinek még 20 évnyi törlesztése lenne hátra, hogy kifizesse 15 millió forintnyi, 5 százalékos kamatozású lakáshitelét, ám úgy dönt, hogy 2022. június végéig a moratóriumban marad. 

Ráadásul ez az adós – ha nem vállal előtörlesztést – akkor 2036 helyett 2041-ben fejezheti majd be hitelének törlesztését. 

Nála is rosszabbul járhat az a 15 százalékos kamatozású, 1,5 millió forintos személyi kölcsön tartozással bíró ügyfél a jövő júniusi hosszabbítással. Neki a további moratóriumban töltött hónapok után 

a teljes hitelterhe közel 62 százalékkal, 927 ezer forinttal növekszik meg. Miután pedig a szabályok szerint a törlesztőrészlet a moratórium után nem emelkedhet, a példában szereplő ügyfél 2028 helyett 2033-ig fizetheti majd havonta a törlesztést.

Bár az elmúlt hetek nem hoztak áttörést – az MNB adatai szerint tavaly év vége óta 184 ezer, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni – 1,3 millió kölcsönt még mindig nem törlesztenek. Az év elejéhez képest a moratóriumban lévő lakossági hitelállomány 43 százalékról 35 százalékra csökkent.

Fotó: Shutterstock

A money.hu kérdésére a K&H Banknál elmondták, a moratóriumban részt vevő lakossági hitelek aránya az elmúlt év végéhez képest a jelzáloghitelek esetében 29-ről 20 százalékra csökkent, a személyi hiteleknél ugyanakkor közel 30 százalékos volt a csökkenés – 43-ról 31 százalékra csökkent a moratóriumban érintett hitelek aránya.  

Fontos ugyanakkor megjegyezni – és erre mind a K&H, mind a Takarékbank felhívta a figyelmet -, hogy az arányok javulásában az új hitelek felfutása is szerepet játszik. A Takarékbanknál például jelenleg már csak a teljes lakossági hitelállomány 68 százaléka jogosult a moratórium igénybevételére, ám csak 28 százalék esetében élnek vele, 40 százalék már újra törleszt. A tartozást nem fizetők száma nagyjából 70 ezerre tehető, a moratóriumban érintett hitelszerződések nagyjából egyformán oszlanak meg a jelzálog, a személyi és az egyéb hitelek között. 

Ha viszont a tartozás összegét nézzük, akkor a moratóriumban lévő közel 200 milliárd forintnyi hitelállomány túlnyomó része jelzáloghitel.

Az OTP-nél  lakossági hitelállomány 39 százaléka van jelenleg moratóriumban. A CIB-nél a lakossági ügyfelek harmada, az Unicredit Banknál a fizetési haladékra jogosult magánszemélyek valamivel több, mint 30 százaléka van moratóriumban. A Budapest Banknál ugyanakkor a moratóriumra jogosult lakossági ügyfelek fele továbbra is igénybe veszi a törlesztési könnyítést. A Gránit Banknál az idén június végig a lakossági ügyfelek 3,3 százaléka lépett ki a fizetési moratóriumból. A pénzintézetnél a fizetési moratóriumot jellemzően a jelzáloghitel és a babaváró kölcsön esetében veszik igénybe. Még moratóriumban lévő állomány jelzáloghitelek esetén 28,7, a babaváró hitelek esetén 29,4 százalékos a banknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.