Az Egis Gyógyszergyár Zrt. GINOP-pályázaton nyert támogatással fejlesztett új galenikus készítményeket, melyek előállítására innovatív gyártóüzem is épült a vállalat körmendi telephelyén – közölte az Egis. Az új üzem 2019 nyarán kezdte meg működését. A projekt keretében végzett kutatások 2021-ben fejeződtek be. A négyéves projekt során három termék fejlesztése befejeződött és ezek forgalomba is kerültek, további hét termék esetében pedig kialakításra került a végleges összetétel – közölte a gyógyszercég. 

Fotó: Máthé Zoltán

A fejlesztett galenikus gyógyszerek olyan betegségek kezelését célozzák, amelyekre jelenleg még nincs minden szempontból kielégítő gyógyszeres terápia. A fejlesztésbe bevont krém, kenőcs, kúp, gél gyógyszerformájú készítmények, gyógyszer-kombinációk egyedi összetételűek vagy új formában teszik lehetővé a sikeres kezelést. 
Az Egis Európai Uniós forrásból, a GINOP-2.2.1. pályázat keretében konzorciumi partnereivel – a Pannon Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportjával – 2016. augusztusában 2,3 milliárd forint összegű támogatást nyert el új készítmények kutatására-fejlesztésére, valamint ezen termékek piacra kerülését segítő gyártókapacitás létrehozására.

A projekt részeként felépült 4000 négyzetméter alapterületű új üzem, ami megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek.

Az új galenikus üzemben innovatív, félfolyamatos, számítógép által vezérelt gyártási technológia alkalmazására is lehetőség van. A korábbi gyártóüzemhez képest további jelentős előrelépés, hogy az új, az eredetinél lényegesen nagyobb gyártóegység alkalmas az exportpiaci igények rugalmas követésére is.
A projekt négyéves futamideje során az Egis és konzorciumi partnerei összesen tíz fejlesztési témához kapcsolódóan végeztek alap- és alkalmazott kutatásokat. Az Egis a projekt eredményeként megvalósult egyes innovációkra szabadalmi bejelentést is tettek.