Magyar gazdaság

Ingyenessé tették a közösségi közlekedést a 14 év alattiaknak – százmilliókról feledkezett meg a főváros

Megszavazta a közgyűlés, holnaptól ingyenesen utazhatnak a budapesti tömegközlekedésben a 14 éven aluliak. A döntés társadalmi szempontból kedvező, de a tervezése kutyafuttában történhetett. A városháza a költségek háttérelemzésénél nem számolt a szociálpolitikai menetdíj-támogatás kiesésével.

Bár a főváros azt állítja, hogy az idén szeptembertől decemberig mindössze 320, egy évre vetítve pedig 960 millió forint bevételkieséssel jár a fővárosi tömegközlekedés számára a 14 éven aluliak ingyenes utazása, a VG számítása szerint a tényleges összeg ennek legalább több, mint a duplája lehet.

Ebben az évben 650 millió, jövőre mintegy kétmilliárd forintot emészthet fel a társadalmi szempontból amúgy támogatandó elképzelés.

Ennek oka, hogy a városháza csak az elmaradó bérletek árával kalkulál, és nem veszi figyelembe az úgy nevezett szociálpolitikai menetdíj-támogatás (szmt) részét, amelyet az állam folyósít. Ez tulajdonképpen a kedvezményes, illetve díjmentes személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó támogatás. A konkrét esetben azért jár, mert a diákok a teljes árú helyi bérletnek jellemzően körülbelül a harmadát, felét fizetik meg, a többit az állam, valamint az önkormányzatok pótolják ki.

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

Eddig sem a főváros, sem a BKK, mint közlekedésszervező nem mutatta be azokat a konkrét adatokat, amelyek alapján a kieső forgalmat meghatározta. A 960 milliós határ könnyen megengedő lehet, a budapesti közösségi közlekedés értékesítésére rálátó forrásaink éves szinten hétmilliárdos mínuszt becsültek. Ez tehát tisztázatlan kérdés, az viszont a szerdai fővárosi közgyűlés elé beterjesztett Karácsony Gergely főpolgármester-féle javaslatból – amelyet egyhangúan, 28 igennel támogatott a testület – egyértelműen kiderült, hogy az intézkedés költsége kapcsán a városvezetés abból indul ki, hogy csupán a 14 éven aluliak által vásárolt közoktatási tanuló havi Budapest-bérletek árától esik el, és a vonatkozó szmt-t (3580 forintot az eladott bérletek után minden hónapban) a díjmentesség ellenére tovább kapja majd a központi költségvetésből. A VG kapcsolódó kérdésére Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes mindezt egy múlt heti sajtó-háttérbeszélgetésen azzal magyarázta, hogy a nyugdíjas korosztálynál is hasonló a rendszer, az ingyenesség ellenére az szmt itt is megilleti a személyszállítási közszolgáltatókat.

Csakhogy törvényi szabályozás teljesen eltérő a két csoport esetén, mivel a 14 éven aluliak kedvezményezetti körnek minősülnek, a fő szabály szerint 65 éven felüli nyugdíjasok pedig a díjmentes kategóriába tartoznak. Utóbbira fejkvóta szerint, előbbire viszont az értékesített darabszám alapján számolható el az szmt. A BKK lapunk érdeklődésére, hogy a gyakorlatban, hogyan valósul majd meg a 14 éven aluliak ingyenes hozzáférése a tömegközlekedéshez, a fővárosi cég úgy reagált, hogy

2021. szeptember 2-ától kezdődően a 14 év alatti közoktatásban tanulók ingyenesen vehetik igénybe a BKK járatait, illetve ezzel együtt a környéki buszok és a HÉV-ek budapesti szakaszait.

Hozzátették, hogy az ingyenes utazáshoz

az életkort igazoló diákigazolvány, diákigazolványt helyettesítő igazolás vagy személyi igazolvány felmutatása lesz szükséges, amelyek egyben a díjmentességet igazoló utazási igazolványok is lesznek.

Ez alapján általános ingyenességről van szó, aminek nincs külön kritériuma, például speciális bérlet.

Vagyis mivel az általános iskolás utasok pusztán a korukból fakadóan utazhatnak ingyen, a BKK és a főváros elveszti a darabszám alapú elszámolás lehetőségét, így nem tudja megigényelni a 3450 forintos közoktatási bérlet után a 3580 forintos szmt-t, tehát teljesen lenullázza ezt a bevételét. Mindez abban a helyzetben, amikor a budapesti tömegközlekedés 13,5 milliárd forint azonnali átcsoportosítást igényel a normális működés érdekében, illetve a jegy- és bérleteladásai 2021 első felében 2019 hasonló időszakához képest csaknem 17 milliárddal csökkentek, nem nevezhető pénzügyi szempontból időszerűnek és nem alátámasztható szakmailag. (Igaz, a lépés Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányának egyik ígérete volt.) Arról nem beszélve, hogy az, hogy a főváros hibás költségszámításra támaszkodik a döntésnél, legalábbis azt mutatja, hogy az előkészítés nem megalapozott és rohamtempóban születhetett. 

A főpolgármester a kormánypárti képviselők ezzel összefüggő kérdésére a mai közgyűlésen azt mondta, hogy a főváros szerint nem eldöntött, hogy hozzájutnak-e a kompenzációhoz ilyen szabályozással. Ha nem, elképzelhető, hogy módosítanak, és egy szimbolikus összeget mégis fizetni kell majd a 14 év alattiaknak.

ingyenes tömegközlekedés Budapest kiesés bevétel BKK főváros 14 éven aluliak szociálpolitikai menetdíj-támogatás
Kapcsolódó cikkek