Kérdésessé vált Magyarország Ukrajna felől érkező gázimportja azt követően, hogy – mint arra a VG már rámutatott – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban csak a szerbiai és az ausztriai betáplálási pontot jelölte meg behozatali irányként az október 1. után érkező szénhidrogén esetében. Ekkorra kell átadni az új szállítási útvonalon lévő magyar–szerb interkonnektort, és ekkor lépne hatályba az új magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés is. A Szerbia felőli behozatal előkészítéseként július végén a hazai nagynyomású gázrendszert üzemeltető FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a szerb–orosz tulajdonú Gasztransz társasággal. Eszerint az ősztől akár évi 8,5 köbméter földgáz is érkezhet a partner cég hálózatán át az FGSZ rendszerébe. Ilyen megállapodásról Ukrajnával kapcsolatban nem érkezett hír, de az FGSZ a VG felvetésére leszögezte:

Az FGSZ Zrt. mind a hat földgáz-határkeresztező vezetékkel összekötött szomszédos ország rendszer-üzemeltetőjével rendelkezik együttműködési megállapodással, így az ukrajnaival is.

Az új szerb megállapodás megkötésére azért volt szükség, mert az FGSZ a szerbiai oldalon új rendszer-üzemeltetővel került kapcsolatba. A megállapodások pedig nem egy gázévre szólnak – a kérdés a 2021–2022. gázévre vonatkozott –, hanem általánosan rögzítik az összekapcsolt rendszerek műszaki, üzemeltetési és elszámolási kérdéseit, valamint a rendszer-üzemeltetők együttműködésének feltételeit.

Fotó: AFP

Az FGSZ honlapján az olvasható, hogy szeptember 6-án lesz a Szerbia felőli, Kiskundorozsmán át folyó behozatalhoz szükséges kapacitások aukciója. A felhívás a 2021–2022-es gázévre és indulásként 9 216 209 kilowattórányi nem megszakítható kapacitásra vonatkozik. A VG megkérdezte az FGSZ-t: ha novembertől egyáltalán nem jön Beregdarócon át orosz gáz, akkor Oroszország hogyan tesz eleget annak az orosz–ukrán elszámolási vitában hozott választott bírósági döntésnek, amely szerint 2024 végéig évi 40 milliárd köbmétert kell szállítania Ukrajnán át. A válasz szerint

az orosz és az ukrán felek 2019 decemberében egy kapacitásszerződést kötöttek az Ukrajnán keresztül teljesülő földgáztranzitra vonatkozóan.

Ukrajna kapcsán viszont az FGSZ júliusban arról tájékoztatta partnereit, hogy a Magyarországról Ukrajnába történő szállításra 2021. október 1-jétől továbbra is megszakítható kapacitások köthetők le, de az FGSZ nem tud mennyiségi garanciát vállalni a minden körülmények között teljesíthető szállítási mennyiségről. A feltételek javításáról folyamatosan egyeztet az ukrajnai rendszer-üzemeltetővel, és majd jelzi, ha javulnak a szállítás feltételei.

Az oroszországi szállításoktól függetlenedni kívánó Ukrajna számára viszont fontos, hogy más forrásokból, így magyarországi eladóktól, valamint magyar területen át (is) érkező gázt vásárolhasson, még akár Oroszországban termeltet is. Kérdés, mi lesz Ukrajna ilyen beszerzéseinek a sorsa, ha a területén át eleve nem érkezik majd olyan gáz Magyarországra, amely a határon való áthaladása után rögtön vissza is fordítható. Az azonban biztosra vehető, hogy az FGSZ elesik azon tranzitdíj egészétől, amelyet évtizedeken át azért szedett be, mert a hálózatán keresztül jutott el az ukrán határtól Szerbiáig az ott felhasznált földgáz egésze.