A hiteltörlesztési moratórium további 8 hónapra történő igénybevétele 40 százalékkal növelheti azt a törlesztési többletterhet, amelyet egy jelzáloghitel adósnak viselnie kell azért, hogy a védernyő alatt maradjon. A money.hu számításai alátámasztják a kormány, az MNB és a bankok véleményét, amely szerint 

a lehetőség további igénybevétele valóban csak a fizetni továbbra sem tudó ügyfeleknek éri meg.

A hiteltörlesztési moratórium újbóli, 2022 június végéig terjedő meghosszabbítása során az adósok további 8 hónapos haladékot kapnak. A money.hu számításai szerint 

ez a nyolc hónap extra védelem átlagosan 40 százalékkal növeli meg azt a többlet törlesztési terhet, amelyet egy húszmillió forintos fix, öt százalékos éves kamat mellett, 20 éves futamidőre felvett hitelnél az adósnak viselnie kell.

 A fentiek miatt semmilyen ésszerű érv nincs amellett, hogy az ügyfelek, akik képesek visszatérni a normális törlesztéshez, további hónapokra a moratóriumban maradjanak.

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Annak az ügyfélnek, aki 2020 márciusától idén október végéig a moratóriumban marad, már most is azzal kell számolnia, hogy az eredetileg felvett 20 millió forinthoz képest, a törlesztés nélkül eltöltött 19 hónap már eddig is több mint tíz százalékkal ugratja meg a teljes visszafizetendő összeget. Amennyiben a további nyolchónapos kedvezményt is igénybe veszi, abban az esetben az eredetileg felvett hitelösszeghez képest a teljes visszafizetendő összeg növekedése már 15 százalék fölé csúszhat.

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy számottevően befolyásolja a moratóriumi többletterhet, hogy mikor vettük fel a hitelünket. Minél közelebb volt a hitelfelvétel a moratórium indulásához, annál rosszabbul jár az adós azzal, ha nem tér vissza a törlesztéshez.

A portál szerint ha valaki hitelt vett fel 2015-ben, azaz 

a moratórium indulásáig már 5 év törlesztési idő volt mögötte, akkor az október végi kilépéssel azzal számolhat, hogy a teljes törlesztési terhe 10 százalékkal, 2 millió forinttal emelkedik majd meg, 

amely miatt 36 hónappal nő majd meg az eredeti futamidő. Ebből 19 hónap az, amely a moratórium alatti törlesztésmentes hónapokat pótolja. Ha viszont az adós a 20 millió forintos hitelt 2020. év elején, a moratórium bevezetése előtt kapta meg a bankjától, és azonnal belépett a védernyő alá, abban az esetben már most 14,3 százalékos, 2,8 millió forintos többlettartozással számolhat, amelyet 43 hónapnyi futamidő hosszabbítással tud majd megfizetni.