A Mol pénteki közleménye szerint a vállalatnak van elég AdBlue-ja ahhoz, hogy kielégítse a normál fogyasztói igényeket, sőt szeptember óta 20 százalékkal többet kap a gyártóktól.

Amennyiben a fogyasztók csak a szükséges mennyiséget vásárolják meg, akkor rövid időn belül helyreáll a piac és mindenkinek jut majd a termékből

hangsúlyozták a közleményben.

A dízelmotoros járművek adalékanyagát személygépkocsik esetén jellemzően 10 ezer kilométerenként, nehéz-tehergépjárművek esetén pedig 5000 kilométerenként érdemes utántölteni. A Molhoz mint forgalmazóhoz továbbra is annyi AdBlue érkezik a gyártóktól, amellyel normál kereslet esetén biztosítani tudja az autósok zavartalan ellátását ismertette a kommüniké.

Fotó: Shutterstock

A készlethiányt a sajtóhírek nyomán kialakult pánikfelvásárlás, és a 10-20-szorosára nőtt lakossági kereslet okozza – közölte a Mol. Mint írták, a tömeges, részben nyerészkedési célú felvásárlás felborította a magyar piacot.

A Mol továbbra is arra kéri a fogyasztókat: csak megbízható forrásból és valóban szükséges mennyiséget vásároljanak a termékből, hogy rövid időn belül elegendő AdBlue lehessen a kutakon a hét minden napján.

A Mol szerdán közölte, hogy a tömeges felvásárlások miatt korlátozta az AdBlue értékesítését. Az ellátásbiztonság érdekében egy tranzakción belül egy darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolásnál pedig legfeljebb 50 liter az alkalmanként kiadható mennyiség.

A Mol töltőállomásain a közfeladatot ellátó szervek, a mentők, a tűzoltóság, a rendőrség a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül vásárolhat.

A vállalat tájékoztatása szerint a gáz drágulása miatt egész Európában hiánycikk az AdBlue. A Mol bízik a helyzet gyors rendeződésében, addig is gondoskodik a készletei rendszeres feltöltéséről – tették hozzá.