Nemrég az egyik vallási közösség közleményt adott ki, amelyből kiderült, hogy iskolájának ellenőrzése ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előre bejelentett helyszíni szemlét tartott, összesen nyolc emberrel, köztük négy fegyveressel.

Megkerestük a NAV-ot, hogy miért volt szükség erre az intézkedésre, hány szolgálati fegyverrel rendelkező dolgozója van, és milyen protokoll alapján vezénylik ki őket a helyszínre.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A szervezet válaszát azzal kezdte, hogy konkrét adózóra vonatkozó információkat törvényi rendelkezés okán – adótitok – nem hozhat nyilvánosságra.

Általánosságban elmondható, hogy a az ellenőrzések előtt minden esetben felméri, hogy a komplex és hatékony vizsgálat érdekében milyen revizori és pénzügyőr járőri kapacitásra van szükség. Ezt befolyásolják a korábbi ellenőrzések tapasztalatai, a helyszíni adottságok, a várható reakciók. Ezért szokásos ügymenet, hogy a helyszíni eljárásokban a NAV köztisztviselői és a pénzügyőr járőrei együttesen vesznek részt

 – áll a hivataltól kapott reakcióban.

Kérdésünkre a NAV azt is elárulta, hogy összesen 2956 fegyveres teljesít szolgálatot.

A biztonsági intézkedéseket azt követően fokozta az adóhatóság, hogy 2015-ben az egyik ellenőr életét veszítette egy késes támadásban. Akkor a NAV azt írta közleményében, hogy évente 15-20 alkalommal fordul elő, hogy munkatársait súlyos inzultus éri, és rendőrségi feljelentést kell tennie.