Megbízható a 2020. évi zárszámadás, a költségvetési intézményrendszer 2020-ban is biztosította, a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön, miután Domokos László az ÁSZ elnöke átadta az erről szóló jelentést az Országgyűlés alelnökének. A zárszámadás nem más, mint a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló. Ez tartalmazza azt, hogy hogyan teljesültek ténylegesen az állam bevételei és kiadásai.

A COVID-19 járvány hazai megjelenése előtt Magyarországon a makrogazdasági és költségvetési folyamatok kedvezően alakultak, így a koronavírus-járvány berobbanása egy erős fundamentumokkal rendelkező nemzetgazdaságra gyakorolt sokkszerű hatást.

A járvány okozta válság idején hazánkban nagy teret kapott az aktív, ösztönző állami szerepvállalás.

Egy ilyen helyzetben kifejezetten káros, ha az állam nem mer költeni és kizárólag a költségvetési egyensúlyra koncentrál. Az intézkedések védték az emberéleteket, segítették a munkahelyek teremtését, ösztönözték a beruházásokat. A gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a csökkenésének mértéke kisebb volt az uniós átlagnál – olvasható a szervezet jelentésében.

A pandémia idején az emberéletek védelme, a vírus terjedésének fékezése mellett a költségvetési politika kiemelkedően fontos feladata volt a gazdaság és a munkahelyek védelme, a járvány negatív hatásainak tompítása. Az állam növelte a kiadásait. Nem álltak le, hanem éppenséggel felpörögtek a beruházások: tovább épültek az utak, az iskolák, a rendelők. A 2020. II. negyedévi mélypontot követően év végére javultak a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok. 

Az ÁSZ zárszámadási ellenőrzése megállapította, hogy a 2020. évi zárszámadási törvényjavaslatban az előirányzatok megbízhatóak, és azok szabályszerűen teljesültek. Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó központi és fejezeti kezelésű előirányzatok, a központi költségvetési szervek, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai és az elkülönített állami pénzalapok bevételi és kiadási előirányzatai megbízhatóak voltak és teljesítésük szabályszerű volt. 

2020-ban a központi alrendszer teljesített bevételi főösszege 23 020,8 milliárd forint, kiadási főösszege 28 332,1 milliárd forint volt, így a központi alrendszer tényleges pénzforgalmi hiánya 5 311,3 milliárd forintot tett ki. A hiány és államadósság alakulására vonatkozó költségvetési szabályokat a 2020. évben a Covid-19 világjárványból eredő gazdasági visszaesés miatt nem kellett alkalmazni. Az államadósság-mutató értéke a 2020. évben 77,2 százalék volt. 

A korábbi években lefolytatott ÁSZ ellenőrzések más területen is pozitív hatásokkal jártak: 2014 óta 2020 az az év, amikor a Nemzeti család- és szociálpolitikai alap családi támogatások jogcím terhére teljesített