Óriási hullámzások jellemezték az elmúlt egy évét, a legutóbbi jelentős hullámvölgy idén nagyjából három hónapig tartott, és május elején ért véget. Ebben az időszakban, a járvány harmadik hullámának kibontakozása idején nagyon gyenge volt a kereslet, ami egy átlagos volumenű kínálattal párosult – összegezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője a helyzetet.

Fotó: Shutterstock

Ez a néhány hónap kritikus volt az ingatlanpiacon, amikor mindenki, így a vevők is csak arra vártak, hogy mikor javulnak végre a járványügyi adatok, mikor oldja fel a korlátozásokat a kormány. Némi mozgást ezekben a hónapokban is Dél-Budán lehetett tapasztalni, az agglomerációban és a külső városrészek családi házas övezeteiben, például Érden, Nagytétényben és  a XXII. kerület peremén.

A pandémia nyertesének egyértelműen az agglomeráció bizonyult a budapesti ingatlanpiacon, ráadásul itt találhatók a relatíve olcsóbb, megfizethető árú kertes ingatlanok.

A belvárosban is lendületbe jött a piac a májusi nyitás után és szinte teljesen visszatért a régi érdeklődési kedv szinte mindenütt.  A probléma most már sehol nem a kereslettel van, hanem azzal, hogy nagyon szűk a kínálat – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.  Ha megjelenik egy olyan lakás a piacon, ami a keresett kategóriába tartozik és nincs túlárazva, vagyis a piaci átlagárnál nincs 20-30 százalékkal magasabbra értékelve, akkor arra pillanatok alatt lecsapnak az érdeklődők.

Évekkel korábban tele volt Érd eladó táblákkal, most alig-alig látni ilyeneket 

– közölte Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője. Ráadásul az eladók első körben maguk próbálják meg értékesíteni ingatlanjukat, mert úgy gondolják, hogy pörög a piac, magasan járnak az árak, így nem okoz majd gondot az értékesítés. 

Ez azonban nem egészen így van – tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Jelenleg egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk, azon belül elsősorban a kertes, illetve kertkapcsolatos ingatlanokat keresik a vevők – emelte ki Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az online oktatás, illetve munkavégzés miatt az emberek szemében felértékelődött az otthoni környezet jelentősége a munkahely megközelíthetőségével szemben.

Az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb most a kereslet Kispest és Pesterzsébet ingatlanpiacán is, ami alapvetően két tényező eredménye: a járvány enyhülésének és a forrásbővülésnek – jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki utóbbi kapcsán elsősorban a családtámogatási rendszerre gondolt, mely erősen érezteti a hatását a hazai ingatlanpiacon.

Habár van mozgás, nem állíthatjuk azt, amit most sokan gondolnak, hogy nagyon menne az ingatlanpiac

 – tudatta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.  Csepelen és a dél-pesti agglomerációban leginkább a legolcsóbb ingatlanokat keresik a vevők: a 20-40 millió forintos árkategóriában élénkebb a kereslet, ugyanakkor például Szigetszentmiklóson 30 millió forintért már legfeljebb társasházi lakást lehet kapni.