A magyarországi szállodapiac a koronavírus-járvány miatt rendkívül gyenge 2020-as évet követően az idei, nyári időszak adatai alapján a talpra állás egyre erősebb jeleit mutatja. A teljes magyar piac éves viszonyításban a járvány előtti értékekhez közelít annak dacára is, hogy a járványügyi intézkedésekből adódóan a szállodák lényegesen kevesebb ideig voltak nyitva azok számára, akik nem üzleti útra érkeztek.

A szobák foglaltsági aránya a tavalyi év eredményeinek 90-95 százalékát teszi ki, a szobák átlagára pedig felülmúlta a tavalyi számokat, a CBRE adatai alapján 10-12 százalékkal növekedett, a bevételi eredményekkel egyetemben.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A tavaszi időszakhoz hasonlóan a nyári hónapokban is erősnek bizonyult a belföldi turizmus, amely főként a vidéki térségekben bizonyult meghatározónak, olyan népszerű desztinációknak köszönhetően, mint a Balaton, a Tokaji borvidék, valamint Hajdú-Bihar megye. A hazai belföldi turizmus népszerűségét remekül szemlélteti, hogy éves viszonylatban a vidéki szállodák elérték a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szinteket is.

A vidéki szállodapiac értékeivel szemben, a fővárosi turizmus kapcsán eltérő képet láthatunk:

mivel a budapesti piac közel 95 százaléka nemzetközi vendégkörrel működik, a helyreállás jóval lassabban kezdődött meg, mint a vidéki szállodákban.

A júniusi hónapot vizsgálva, éves viszonylatban a budapesti szállodák foglaltsága 24 százalék felé növekedett, amely jelentős előrelépés a 2020-hoz képest, amikor a foglaltsági arány alig haladta meg az 5 százalékot, de jelentősen elmarad a pandémiát megelőző aránytól, mely jóval 80 százalék fölött volt. A statisztikákat tovább árnyalja, hogy azon szállodák értékei is befolyásolják az eredményeket, melyek különböző okokból a korlátozások feloldását követően nem nyitottak ki azonnal. Számos szálloda jóval a nyári szezon kezdetét követően, június második felétől kezdett csak el vendégeket fogadni.

A nemzetközi idegenforgalom újraindulásában meghatározó szerepet játszott a részben budapesti rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság, melynek köszönhetően az érintett válogatottak (Franciaország, Németország, Portugália) szurkolóin felül, Nyugat-Európa számos országából érkeztek turisták a magyar fővárosba, ami tükröződik a júniusi foglaltsági arányon is. A járvány hatásai azonban az idei évben is érezhetőek voltak:

az egyéni turizmus kapcsán jellemző egy- vagy többhetes vakációk helyett a látogatók többnyire inkább hosszú hétvégékre, 2-3 napos időszakokra érkeztek a szállodákba.

A régió idegenforgalmi helyreállását az is hátráltatta, hogy az európai országok nem folytattak konzisztens kommunikációt a határok nyitottságával kapcsolatban, ebből fakadóan a labdarúgó-Európa-bajnokságot követően meglehetősen lassan indult el a nemzetközi turizmus. A tájékoztatásban kulcsszerepe volt az európai légitársaságoknak, melyeknek érdeke fűződött az idegenforgalom fellendüléséhez, így naprakész információkkal szolgáltak utasközönségük számára, valamint célzott járatokat is indítottak olyan országok között, melyek két- vagy többoldalú megállapodással rendelkeztek az elfogadott védettségi igazolványok vonatkozásában.

A júliusi hónapra a szobák foglaltságának aránya 30 százalék fölé nőtt, ami – a júniusi hónaphoz hasonlóan jelentős javulás 2020-hoz képest, de lényegesen elmarad a pandémia előtti számoktól.

A viszonylag lassú növekedés okai közé tartozik, hogy a turisztikai szegmensből továbbra is hiányoznak a konferenciák és kongresszusok, valamint a turistacsoportok, melyek a fővárosi idegenforgalom legfőbb mozgatórugói. Egyúttal szembetűnő változás a pandémiát megelőző időszakhoz viszonyítva, hogy a turisták kisebb arányban és közelebbi országokból érkeztek Magyarországra.

A 2021-es év nyarán, Budapesten számos új szálloda nyitotta meg kapuit, ilyen többek között a Matild Palace, a Kozmo Hotel és a B&B Hotel. Ennek köszönhetően augusztusban már 40 százalék fölött volt, amely kicsit kevesebb, mint a fele a 2019 augusztusában mért aránynak.

Az újonnan nyílt szállodák egytől egyig a kiemelkedő minőséget képviselik, ennek megfelelően a budapesti szállodai szobák átlagára folyamatosan növekszik, és jelenleg a barcelonai és a lisszaboni átlagárak szintjén mozog. Régiós viszonylatban egyértelműen Budapest dominál:

a 2021 januárja és augusztusa közötti időszakban a budapesti átlagár a 100 euróhoz közelít, ezzel szemben Prágában és Bukarestben a szállodai szobák átlagára 60 euró körül mozog.