A koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény értelmében a 14 éven aluli gyermekek esetében nem kell semmilyen okmányt bemutatni a szálláshelyeken, elegendő a törvényes képviselője nyilatkozata – áll a pénteken megjelent Magyar Közlönyben.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm.-rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Tv.) 9/H. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adatokat a szálláshely-szolgáltató a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő vonatkozásában a képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzítheti. A 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő esetében a Tv. 9/H. § (2)  bekezdésétől eltérően az okmányát nem kell bemutatni, és a Tv. 9/H. § (1) bekezdés b) pontjától eltérően nem kell rögzíteni az okmány azonosító adatait.

Összejön a big data a turizmusban

Negyvenkétezer szálláshely már be van kötve, novembertől pedig több mint 50 ezer vendéglátóhely és turisztikai jelentőségű attrakció is csatlakozik a 2,5 éve létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz.