Piaci adatok szerint szeptemberben nagyjából 150 ezer alkalommal vásároltak a hazai gyógyszertárak online felületein. Ezek felében rendeltek vény nélkül kapható készítményt (OTC). Becslések szerint az interneten rendelt gyógyszerek forgalma az év végére elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is – válaszolt lapunk megkeresésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Fotó: Shutterstock

A gyógyszerészeti hatóság adatai szerint

jelenleg közel 500 gyógyszertár foglalkozik internetes gyógyszer-kereskedelemmel, Magyarországon minden ötödik patika végzi ezt a tevékenységet. 

A gyógyszerek házhoz szállítását korlátozó törvényjavaslatot több szempontból is aggályosnak tartja a HGYSZ. A szakmai szervezet szerint a benyújtott törvényjavaslat nem azt célozza, hogy a szolgáltatások még megbízhatóbbak és biztonságosabbak legyenek, hanem egy népszerű és a járványhelyzet során kifejezetten hasznos szolgáltatást kíván eltörölni. 

„Véleményünk szerint a lakossági igények és szükségletek kielégítése és a gyógyszertárak hosszú távú fenntarthatósága érdekében az internetes gyógyszerforgalmazást nem korlátozni, hanem megfelelően szabályozni és fejleszteni kell. 

Emellett a tervezett törvénymódosítás nemcsak a gyógyszertárakat sújtja majd, hanem társadalmi és közegészségügyi szempontból is egyértelműen negatív hatású lesz, akár már rövid távon is” – írta a VG megkeresésére a hálózatos gyógyszertárak érdekeit képviselő szervezet, amely szerint ha ellehetetlenítik az internetes gyógyszerforgalmazást, akkor fennáll a veszélye, hogy a lakosság az illegális online gyógyszer-kereskedelem felé fordul, ami jelentős betegbiztonsági kockázattal jár. 

Jelenleg a személyes, patikában történő átvétel mellett a gyógyszertáraknak két lehetőségük van az interneten megrendelt készítmények eljuttatására a betegekhez: a házhoz szállítás és a csomagküldés. Fontos különbség a kettő között, hogy míg a házhoz szállítás során a patikai szakszemélyzet egyik tagja (gyógyszerész vagy szakasszisztens) viszi el személyesen a gyógyszereket a betegeknek, addig a csomagküldésnél logisztikai cég szolgáltatását veszik igénybe. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy házhoz szállítással vényköteles gyógyszereket is el lehet juttatni a betegeknek, csomagküldéssel azonban csak recept nélkül kiváltható készítményeket. 

A különbségek ellenére mindkét esetben a betegek közvetlenül a gyógyszertártól vásárolják meg a gyógyszereket, ennek következtében a forgalom utáni árrés is a gyógyszertáraknál marad. 

Csomagküldésnél a logisztikai vállalkozás nem vesz részt a gyógyszerforgalmazásban, csak a kiszállítást végzi. A HGYSZ szerint a gyógyszerellátás súlyos munkaerőhiánnyal küzd, így a patikák egyszerűen nem rendelkeznek elegendő erőforrással ahhoz, hogy a gyógyszerészek és a szakasszisztensek szállítsák házhoz az online rendelt készítményeket. Ez az oka annak, hogy logisztikai cégek segítségét veszik igénybe, és nem saját maguk oldják meg a feladatot. 2022 januárjától az internetes gyógyszer-kereskedelmet végző patikáknak nagy nehézséget okoz majd a vény nélküli gyógyszerek házhoz szállítása. 

Példaként említik, hogy a Magyar falu program keretében a kistelepüléseken lévő üzletek gyógyszerész jelenléte nélkül forgalmazhatnak vény nélkül kapható készítményeket. Ezért a HGYSZ szerint ha a kormányzati támogatással elérhető olyan gyógyszerforgalmazási forma, amely nem igényli a gyógyszerész személyes közreműködését, akkor a csomagküldésnek is lehet ugyanolyan létjogosultsága.

Az internetes gyógyszerforgalmazás az elmúlt években dinamikusan, évente körülbelül 50–80 százalékkal növekedett. A koronavírus-járvány jelentős mértékben felgyorsította a térnyerését, így várhatóan a jövőben hasonló mértékű bővüléssel lehet számolni, ha nem változik a szabályozás. 

Veszélyeztetheti a gyógyszerbiztonságot, hogy az utóbbi időben egyre több gyógyszertári lánc kötött szerződést csomagküldő szolgálatokkal, bekapcsolva őket a gyógyszerellátásba 

állította Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A Wolt éppen a napokban közölte, hogy a szájmaszkok, antigéntesztek és terhességi tesztek a legkeresettebb termékek a nem vényköteles gyógyszerek és gyógyászati eszközök között, amelyek szeptember közepe óta elérhetők az applikációjukon keresztül.