Tavaly 1271,8 milliárd forint árbevételt ért el a hazai gyógyszeripar a 2019-es 1173 milliárd forint után – jelentette be Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) az elnöke a szervezet konferenciáján. 

Innováció és beruházás nélkül  az iparág versenyképessége nem megőrizhető. A hazai gyógyszeripar sikeres iparág a magyar gyógyszeripar termékeit több mint 100 országban ismerik és alkalmazzák 

– tette hozzá az elnök. 

Greskovits Dávid szerint a hazai gyógyszergyártás versenyképességének erősítéséhez patrióta gazdaságpolitikára van szükség. A szektor a jelentős foglalkoztatók közé tartozik, több mint 30 ezer munkavállaló számára biztosít megélhetést. Kiemelte: 

a gyógyszercégek a nyereségük jelentős részét a gyógyszergyártás fejlesztésére fordítják. 

A szektor kutatás-fejlesztési teljesítménye 16,5 százalékra tehető. Greskovits Dávid szerint az elmúlt néhány évben megsokszorozódtak azok a tényezők, amelyek erodálják a szektor jövedelmezőségét, példaként említette a magas inflációt, a szerializáció miatti több mint 20 milliárd forintra tehető beruházási költségeket, amelyek a gyógyszercégeket terhelték és a koronavírus-járványt. A pandémia miatt a gyógyszercégeknek olyan beruházásokat kellett eszközölni, amelyekkel nem tervezetek, ezek a gyógyszerek gyártásához voltak fontosak.

Fotó: Baranyai Gerda

A gyógyszergyártás meg se rezdült a Covid-19 időszakában – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a konferencián. Hozzátette: a magyar gyógyszeripar hozzáadott értéke 2013 óta folyamatosan nő. A gazdasághoz hozzáadott értéke 2020-ban 580 milliárd forint körül alakul. A magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban elmondta, a körülmények határozzák meg a lehetőségeinket, a gazdaság satufékezése ami 2020-ban megtörtén mélybe lökte a növekedései trendet, de 2021 júniusára megtörtént a visszapattanás és a gazdaság növekedése meghaladta a járvány előtti szintet. 2021 harmadik negyedévében 6,1 százalékos történt, ezzel pedig nem állunk rosszul, tette hozzá Varga Mihály és kiemelte: az országainak növekedésének átlaga ugyanebben az időszakban 3,9 százalék volt. 

A hazai gyártású covid-gyógyszerek nyújthatnak megoldást

A hazai gyógyszerkincs folyamatosan bővül, jelenleg is több terápia van kutatási fázisban. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke szerint a hazai cégek által gyártott két Covid elleni készítmény egyaránt megoldást nyújt a koronavírus enyhébb és súlyosabb tüneteire.

Az egészségipar az egyik leginnovatívabb iparágak egyike, hiszen az európai startup-vállalkozások 6,5 százaléka ezen a területen jelent meg – mondta Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa a Magyosz konferenciáján.

A legnépszerűbb 5 terülten 2020-ban Magyarországon 33 ezer 566 szabadalmat regisztráltak, ebből 11 455 a gyógyszerészet területén jelent meg. A globális gyógyszeripar növekedésével kapcsolatban megjegyezte, a vényköteles generikumok területén évente 6,4 százalékos emelkedésre lehet számítani.