A madárinfluenza újabb megyékben ütötte fel a fejét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfői közleménye szerint. Csongrád-Csanád megyében egy zsombói pecsenyekacsa állományban a vágóhídi levágást megelőzően mutatta ki a Nébih laboratóriuma a H5N1 vírust, így a 17 400 állat vágóhídra szállítását meg is tiltotta a hivatal, leölésük folyamatban van.

A vírus Békés megyében is megjelent, Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban vették észre, hogy egyre több madár hullik el, a vizsgálatok itt is a H5N1-et mutatták ki.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, és mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A múlt héten két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Másfél héttel ezelőtt egy Baranya megyében elhullottan talált vadmadárból mutatták ki a vírus H5N1 altípusát.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal felhívta a figyelmet, hogy a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos.