Magyar gazdaság

Baj a szárnyaló energiaár, figyelmeztet a szabolcsi kamaraelnök

Továbbra is kötelező házi feladat a cégeknek a hatékonyság javítása, előretekintve a kilábalás ellenére is rengeteg a bizonytalanság, például az energiaárak körül - mondta a VG-nek Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

- A járvány sok áldozattal járt, a megye gazdasága kilábalt már a válságból?

Az adatokat összehasonlítva az előző éviekkel, hangsúlyozni kell, hogy a járvány miatt a 2020 évi bázisadatok már alacsonyak voltak. Az év itt is kedvezőtlenül kezdődött az ipar számára, csak márciustól indult jelentősebb növekedés, legnagyobbrészt az élelmiszeriparban, az egyéb feldolgozóiparban és a javításban. Az ipari értékesítés volumenének a termelést meghaladó növekedéséhez a hazai és a külföldi eladások egyaránt hozzájárultak. A külpiaci eladások domináltak, a bevételek 72 százaléka A megyei építőipari szervezetek megrendelései az országos átlagnál jóval nagyobb mértékben növekedtek. A szálláshelyeinken a visszaesés országos viszonylatban az enyhébbek közé tartozott. A külföldről érkezők vendégéjszakáinak száma jelentősen visszaesett 2019-hez képest, de meghaladta a 2020 évit. A kiskereskedelemben pár kivételes hónaptól eltekintve a forgalom volumene növekedett.

Fotó: Szilard Csaki SCpanorama.com / Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

 - Az iparban nem érzik ismét sötétülni a horizontot?

 

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett, mint az előző hónapban, és a dinamika erősödött, jelezve a globális ellátási láncok működésében továbbra is érzékelhető problémát. Egyes területeken az év folyamán jelentős keresletcsökkenéssel kellett számolni, gyakoriak voltak a beszállítói fennakadások, és komoly gondot okozott fenntartani a foglalkoztatotti létszámot. Likviditási problémák napjainkig fennmaradtak. Az enyhítésükre létrehozott új Széchenyi Kártya konstrukciók ügyintézését folyamatosan végezzük, forgalmunk ezen termékek esetben jelentősen megnövekedett. A vállalkozókat több programmal segítjük, kiemelném a Modern Vállalkozások programját, melynek fő célja a magyar kis- és középvállalkozások informatikai képességeinek fejlesztése. Az Országos Vállalkozói Mentor program pedig a vállalkozások versenyképességének és hatékonyságának növelését támogatja. Aktívan közreműködünk a foglalkoztatási paktumok tevékenységében, melyek egyre több munkáltatói igényt fogadnak be és értékelnek hónapról hónapra. A képzések támogatása mellett bérjellegű támogatásokat is igénybe lehet venni.

 

Könnyebb tervezni, mint az előző év fordulóján?

A jövő évet is rengeteg bizonytalanság övezi. Elengedhetetlenné vált a bevételek és kiadások naprakész elemzése, a készletgazdálkodás optimalizálása, az ügyfélélményt és ügyfél-kiszolgálást erősegítő digitális fejlesztések. A legfontosabb ügyünk a forráshiány enyhítése, új támogatási, pályázati lehetőségek biztosítása, a munkahelyteremtés, a KKV-szektor fejlesztése, a technológia korszerűsítése és az innováció támogatása. Rengeteg vállalkozásnak okozhatnak gondot az egekbe emelkedő energiaárak. Termelése visszafogására kényszerülhet több olyan cég, amelynek nagy az energiaigénye, mert az áram és a földgáz árának növekedése súlyosan megterheli a költségvetésüket.

 

 

- Magasra szökött a a megyében, lehet ezzel valamit kezdeni?

 

A válság bizonyos munkavállalói csoportokat erősebben sújtott. A járvány által leginkább érintett szektorokban éppen a legsérülékenyebb foglalkoztatotti csoportokba tartozók dolgoztak, a nők, a fiatalok, illetve az alacsonyabban képzettek, míg a távmunka a magasabb képzettséget kívánó munkahelyek esetében volt a legkönnyebben megoldható. Mindez a munkaerő-piaci egyenlőtlenségek mélyüléséhez vezet. A járvány miatti iskolabezárások és a digitális oktatásra átállás szintén a hátrányosabb helyzetben lévő fiatalokat érintették jobban, ennek a munkaerő-piaci hatásai a jövőben fognak jelentkezni. Fontos kérdés lesz, a vállalkozások hogy tudnak alkalmazkodni az esetleges következő válságokhoz, és az olyan már korábban is létező, de a járvány miatt felgyorsult folyamatokhoz, mint a digitalizáció és az automatizáció, és ehhez köthetően a munkahelyek átalakulása, a munkaerő-piaci egyenlőtlenségek növekedése, valamint az olyan globális változásokhoz, mint a lassulása vagy a klímaváltozás.

 

- Vannak említést érdemlő új beruházások?

 

Befejeződött az 57 hektáros nyírbátori ipari park infrastrukturális és energetikai fejlesztése. A bővítés több részből állt: a parkot és az M3-as autópályára vezető utat összekötő útszakasz építéséről, az autóbusz megállóhelyekről és az áramellátás fejlesztéséről 2018-ban született döntés. A parkban működő multik és a kis- és közepes vállalkozások újabb beruházásai és kapacitásbővítései miatt szükség volt az áramhálózat fejlesztésére is: az áramszolgáltató saját forrásból 700 millió forintot fordított arra, hogy 15 megawattos többletteljesítményt kapjanak az üzemek és új fogyasztók. Itt működik többek közt a gyógyászati segédeszközöket előállító dán Coloplast, a német Diehl repülőgépalkatrész-gyára, a szintén német érdekeltségű, járműelektronikai alkatrészeket gyártó Rosenberger Kft., illetve az olasz tulajdonú Serioplast és Farmol műanyag palackgyárai.

A Parmen Konzervipari Zrt. nyírmeggyesi beruházásával bővítette a gyártócsarnokát, új raktárat épített és fejlesztette a technológiáját. A projekt értéke 560 millió forint, a kormány 280 millió forint támogatást nyújtott, amiért cserébe 250 munkahely megmaradása vált garantálttá. Új fejlemény a záhonyi átrakó fejlesztése, Újfehértó határában: a magyar tulajdonú Nilegrape Kft. és az SPC Hungary Kft.  egy-egy feldolgozóüzemet épít a 4-es főút közvetlen szomszédságában. A céljuk helyi gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával kiváló minőségű gyümölcs- és zöldségleveket, illetve különféle egészséges csipszeket állítani elő, ezzel is segítve a környék gazdáit.  Számos egyéb beruházás van még folyamatban ezeken kívül is Nyíregyházán és Fényeslitkén.

 

munkanélküliség szabolcs megye beruházás szabolcs-szatmár-bereg iparkamara
Kapcsolódó cikkek