A Reuters beszámolója szerint várhatóan csak 2022 negyedik negyedévére tér vissza az áremelkedés mértéke a jegybanki 2-4 százalék közötti toleranciasávba.

Az MNB elnöke emellett arról is beszámolt, hogy a jegybank hamarosan megszünteti tavaly májusban indított államkötvény-kibocsátási programját. A  programot kivezetését már korábban elkezdték, folyamatosan csökkentve a heti vásárolt kötvény-mennyiséget.

Ennek megszüntetésére azért van szükség, mert Matolcsy György szerint az alapkamat és az egyhetes betéti kamat folyamatos emelése már nem elég fegyver az infláció visszaszorítására.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Csütörtökön az MNB várhatóan ennek ellenére tovább emeli majd az egyhetes betéti kamat mértékét, amely már most is 2,9 százalékon áll, jóval magasabban a 2,1 százalékos alapkamathoz képest.

Az inflációval kapcsolatban egyébként részleteket a december 14-re várt jegybanki inflációs jelentés közöl majd, de Matolcsy György kiemelte, a magas infláció miatt a jegybank jövőre is folytatja szigorú monetáris politikáját.

Óriási kamatemelést jelentett be a jegybank

Jelentős kamatemelésről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa.