A lakásépítő cégek 72 százaléka készül áremelésre a következő három hónapban, az első három negyedévben 9,7 százalékkal nőttek éves alapon az építőipari termelői árak a KSH adatai szerint. Az árakra ható nyomás az építőiparban egyre nő, a GKI Gazdaságkutató Zrt. építőipari üzleti kilátásokat tükröző felmérésének húszéves történetében még sosem lehetett találkozni ilyen magas intenzitású áremelési törekvésekkel – közölte a társaság.

A kínálat erősödését látják a kedvező építőipari adat mögött az elemzők

A kormányzati beruházások visszafogása mérsékelheti a rendelésállományt.

Fotó: Shutterstock

Négyhavi mélypontra jutott, miután szűk négy ponttal csökkent az ágazati bizalmi index, de még mindig sokkal kedvezőbb kilátásokat jelez, mint a járvány első, második és harmadik hulláma során – jelezte a GKI. Decemberben a magas- és mélyépítő cégek kilátásai egyaránt romlottak, miként az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség és a rendelésállományok értékelése is. 

A foglalkoztatási várakozások viszont kissé javultak az előző hónaphoz képest – állapítja meg a kutatás.

A munkaerőhiány lényegében az építőipari cég 57 százalékát érinti.

Ember van elég, de a szakértelem kevés az építőiparban

Létszámhiánnyal nem küzd az ágazat, szakmunkás- és mérnökhiánnyal igen.

Különösen jelentős ez a probléma a lakásépítésben, az itt tevékenykedő cégek 76 százaléka szenved ettől. Az anyag- és kapacitáshiánnyal minden harmadik termelők kénytelen szembesülni, de e tényező említési gyakorisága kissé csökkent a nyári hónapokhoz képest. A vevők laza fizetési fegyelme minden negyedik vállalkozást érinti hátrányosan, és inkább a kis- és középvállalatok vezetőinek okoz fejtörést.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése decemberben érezhetően romlott, e mutató kilenchavi mélypontra jutott.

Tovább száguld a hazai építőipar

Nemcsak 2020-hoz képest javult a szektor, hanem felülmúlta az idén szeptemberi értékeket is.