Magyarországon a köznevelésben nincs hibrid oktatási munkarend – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a VG megkeresésére. Hozzátették: tanügyi intézkedés az iskolai osztályok  körülbelül 3 százalékát érinti. Korábban az Eduline írt arról, hogy január első heteiben egyre több általános és középiskolában megugrott az igazolt fertőzött diákok száma – sok helyen egyszerre több osztály volt kénytelen átállni digitális oktatásra. 

Fotó: Balázs Attila

Hétvégén központi írásbeli

Az Emmi adatai szerint a köznevelésben tanuló 12–17 éveseknek mintegy 60 százaléka védett. Ez a diákátoltottság pedig nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus. 

Január 22-én szombaton 50-60 ezer diák ír központi írásbeli felvételit. A Civil Közoktatási Platform (CKP) azt írja, a felvételi eljárás 5-600 iskolát és az ott felügyeletet biztosító pedagógust, egyéb dolgozót, diák önkéntest érint. A drasztikusan romló járványhelyzet miatt érdemes a felvételiző gyerekeket a felvételit megelőző napokban otthon tartani. Csak teljesen egészséges fiatal menjen felvételizni, és ha a szülőknek módjában áll teszteljék a gyerekeiket. A CKP azt javasolja a felvételizőknek és az szombati felvételi eljárásban részt vevőknek, hogy mindenki viseljen legalább FFP2-es maszkot. 

Tombol az omikron

Az elmúlt három napban 21 219 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 348 233 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – közölte a koronavirus.gov.hu. A hétvége folyamán meghalt 270 beteg, így az elhunytak száma 40 507 főre emelkedett.