Idén először emelkedett az egyhetes betét kamata – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ez ugyanakkor nem okozott meglepetést, hiszen kedden már a jegybank monetáris tanácsa egy várakozásokon felüli emelést hajtott végre az alapkamat és a kamatfolyosó esetében, az elemzők által prognosztizált 30 helyett 50 bázisponttal emelkedtek a ráták. 

Nem történt ez máshogy tehát az egyhetes betét kamatának esetében sem, a november közepe óta effektív kamatnak számító eszköz 30 bázisponttal emelkedett, így már 4,3 százalékon áll. 

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke keddi online háttérbeszélgetésén már kifejtette, hogy idén az első fél évben várhatóan újra összezár majd az alapkamat és az egyhetes betét kamata. Ezért is fordult elő, hogy az egyhetes betét kamata kisebb mértékben emelkedett az alapkamathoz képest. 

Fotó: FANATIC STUDIO / Science Photo Library via AFP

Az MNB tehát ezen az új, 4,3 százalékos kamaton írta ki a szokásos heti fix kamatozású forinttenderét, amelynek keretében kora délután tehetnek ajánlatot a pénzintézetek. A felajánlott és befogadott mennyiségről pedig délután 15 órakor ad tájékoztatást a jegybank. Az elmúlt hetekben egyébként hiába nem változott a kamat, így is rekordösszegeket helyeztek el a bankok az MNB-nél, múlt héten például közel 10 ezer milliárd forintot.