A nagy érdeklődés mellett zajló Technológiaváltó támogatási program első és második, összevont körében (Ginop Plusz 1.2.1) 1700-nál is több vállalkozás kapott összesen több mint 210 milliárd forint támogatást, szerdán pedig megérkezett a folytatás (Ginop Plusz 1.2.3) további 100 (80 plusz 20) milliárdos keretösszeggel. 

A startgomb megnyomása előtt György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára emlékeztetett: a beérkező támogatási kérelmekről az értékelés alapján elért pontszám sorrendjében születik döntés. A kérelmek legalább 24 órán keresztül lesznek beadhatók. 

A benyújtás legkorábban a 24. óra végén függeszthető fel, azaz csütörtök 15 órakor, amennyiben az igényelt támogatások összege eléri vagy meghaladja az adott benyújtási szakaszban rendelkezésre álló keret 130 százalékát.

Ziegler Ostyagyár, ostyakészítő családi vállalkozás Zsámbékon 2021. 03. 01. (Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld)

Nos, ez hamar megtörtént, igaz, a jelentős túligénylés borítékolható volt. 

A Széchenyi-terv Plusz pályázati információs honlapon már csütörtök reggel 8-kor tudatta a kiíró, hogy túl van a 130 százalékon a támogatási igény, azaz meghaladja a 130 milliárd forintot, ezáltal közeleg a pályázat felfüggesztése.

Akkora a kereslet, hogy az aktuális statisztikák szerint a Ginop Plusz 1.2.3-ra máris 2747 pályázat érkezett be, 

együttesen 184 milliárd forintot meghaladó igénnyel. De mivel nem a gyorsaság számít, hanem a pontszám, még az sem csúszott le a támogatásról, aki az utolsó órákra hagyta pályázati anyagának véglegesítését.

A konstrukció célja a termelő- és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelése, technológiai és szervezeti megújulásának elősegítése. Ezért támogatja a vállalkozások technológiafejlesztését – beleértve az infokommunikációs technológia fejlesztését és az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét –, továbbá az infrastrukturális és ingatlanberuházásokat, a tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevételét, valamint a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását.

A Ginop Plusz 1.2.3 felhívás keretében a vállalkozások 10 és 200 millió forint közötti támogatást igényelhetnek fejlesztéseik megvalósításához, amelynek formája feltételesen vissza nem térítendő. A támogatás intenzitása maximum 70 százalék, azaz minden 100 forint értékű beruházásból maximum 70 forintot vállal át az állam.