Tavaly január elsejével változtatta meg nevét a társaság Hauniról Körberre, amely egy szimbolikus állomása volt egy akkor már javában zajló átalakulásnak. A változás legfontosabb célja a pécsi üzem több lábra állítása és a cégcsoporton belüli kapacitások és képességek hatékonyabb hasznosítása volt – közölte a VG-vel a Körber Hungária Gépgyártó Kft. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a régebben szinte kizárólag dohányipari profilú pécsi üzem markánsan kiszélesítette a gyártmányportfólióját, a német tulajdonú Körber szinte valamennyi üzletágával együttműködve több új iparágban jelent meg a logisztikától a gyógyszeriparig.

Fotó: AS

A pécsi gyár új megrendelőkre és új piacokra tett szert, így a jóval szélesebb portfóliónak köszönhetően kevésbé van kitéve egyetlen iparág hektikus világpiaci ár- és keresletingadozásainak. Ez stabilabbá és kiszámíthatóbbá teszi a vállalat működését, a Körber Konszernnek pedig nagyobb rugalmasságot és egyúttal versenyelőnyt jelent, hogy több fronton számíthat több mint ezer képzett munkatársunkra. A pécsi gyár képes a konszern bármely tagvállalatát támogatni, így a nagyobb megrendelések kiszolgálása egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Az említett változásokat nehezebbé tették a járvány következtében tartósan fennálló körülmények, a termelést folyamatosan fenn tudták tartani, és nem volt szükség a bérek csökkentésére vagy munkatársak elbocsátására sem.

A pécsi telephely felvonultatja a gépgyártás teljes vertikumát a forgácsolóüzemtől a lemez- és szerelőüzemen át a logisztikáig és egyéb támogató tevékenységekig. Csúcstechnológiájú CNC-megmunkáló központokat, a Dél-Dunántúl egyetlen lézerhegesztő berendezését és 3D szkennert használnak a termelésben.

A vállalat tájékoztatása szerint emellett komoly hangsúlyt kapnak az ipari 4.0 megoldások, amelyeknek egyik eszköze a digitalizáció terjesztése, a papírmentes gyártás elérése. A Körber számos esetben saját maga fejleszti egyedi szoftveres megoldásait, ugyanis a piacon elérhető programok a tömegtermelés igényeihez készültek, az egyedi gépgyártás azonban egyedi informatikai megoldásokat kíván. Az üzem része a szakképzést segítő tanműhely is, és tavaly decemberben újította meg és bővítette ki a Pécsi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodását, amelynek egyik első eredménye a két éve megalapított és azóta működő Körber Technológiák Tanszék a Műszaki és Informatikai Karon.

A gépgyár 2020-ban a Virtuális Erőmű Program Energiahatékony Vállalat Díját vihette haza. A pécsi Körber Campus a gyár teljes világításának, összesen mintegy 5700 fényforrásnak LED-ekre cserélésével 830 MWh-nyi, vagyis 380 háztartás éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű elektromos energiát takarít meg. Emellett 2021-től a vállalat teljes villamosenergia-igényét megújuló eredetű energiával fedezik, és kialakították a régió legnagyobb – 40 állásos – villanyautó-töltő állomását a munkavállalói parkolóban.

A Körber Hungária Kft. 3 százalék alatti munkavállalói fluktuációval rendelkezik, a bérszakadék az elmúlt három évben az EU átlag 16 százalékához képest átlagosan 4,5 százalék volt, míg a női vezetők aránya 30 százalék. A cég a tervei szerint idén a több mint negyed évszázados stabilitás fenntartása mellett további fejlődésre és növekedésre számít.