Tovább bővült a személyijövedelemadó- (szja) kedvezmények köre, így ha valaki Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel igénybe veheti valamelyiket – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország csütörtökön.

A tanácsadó cég szakértői által készített összefoglalóban jelezték: a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a kedvezményre jogosultságuk időszakában, ha más, nem összevonás alá eső jövedelemmel nem rendelkeznek, a személyi jövedelemadó összege nullára csökkenthető. Nemcsak azok élhetnek a kedvezménnyel, akik jelenleg is nevelik négy vagy több gyereküket, hanem azok is, akiknek ez a státusza korábban legalább 12 éven át fennállt.

Fotó: Shutterstock

Mivel a kedvezmény lényegében szja-mentességet jelent, a további kedvezményeket csak akkor lehet érvényesíteni, ha az összevont adóalapba tartozó olyan adóköteles jövedelem is van – például bérbeadásból, szálláshely-szolgáltatásból, egyéb jogcímen szerzett jövedelem, osztalékjövedelem –, amelyre a négy- vagy több gyermekes kedvezmény nem vonatkozik.

A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük, illetve több más jövedelemtípus – például megbízási díj, vállalkozói jövedelmek – után.

A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, utoljára a 25. életéve betöltésének hónapjában. Ennek a kedvezménynek a mértéke a jogosultság hónapjainak és a tárgyévet megelőző év július hónapján érvényes nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetnek a szorzata, így a havi adómegtakarítás maximum értéke 65 055 forint.

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a 25 év alattiak adókedvezményéről

A fiatalok idei első fizetése akár mintegy 65 ezer forinttal is több lehet.

A személyi kedvezményt azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik súlyos fogyatékossággal élő magánszemélynek minősülnek, és erről igazolással is rendelkeznek. Az adókedvezmény igénybevételére jogosító betegségnek minősül például a laktóz- vagy gluténérzékenység miatt fellépő betegség is, amelyekről sokan nem tudják, hogy személyi kedvezményre jogosít. A magánszemély attól a hónaptól kezdődően jogosult a kedvezmény igénybevételére, amelyben a fogyatékosság az arról szóló igazolás alapján legalább egy napig fennáll. Ezzel a kedvezménnyel havi szinten 10 005 forint adómegtakarítás érhető el.

Az első házasok kedvezményére az a házaspár jogosult, akiknél legalább a házastárs egyik felének ez az első házassága. A kedvezmény a házasságkötés hónapját követő két évben érvényesíthető. A házastársak közösen is érvényesíthetik a kedvezményt (megosztva), de van mód arra is, hogy kizárólag az egyik fél vegye igénybe, ezzel 5000 forint adómegtakarítás érhető el havonta.

A családi kedvezményt az eltartott gyermekek számától függően lehet érvényesíteni. Családi kedvezményre jogosult az a magánszemély, aki gyermek után családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa, a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy, a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy.

A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a jogosultság legalább egy napig fennáll. A családi kedvezmény havi összege az eltartottak számától függően egy eltartott esetén 10 ezer forint adómegtakarítás; két eltartott esetén 20 ezer forint adómegtakarítás eltartottanként, három és minden további eltartott esetén 33 ezer forint adómegtakarítás eltartottanként.

Azok, akik nyugdíjbiztosítással, önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy egészségpénztári számlával rendelkeznek, az adott évben az ezekre befizetett összegeket szintén jóváírhatják az adójukból, tehát ezek nem az adóalapot, hanem közvetlenül az adót csökkentik. Ennek a mértéke nyugdíjcélú öngondoskodás esetén nyugdíjbiztosításnál 130 ezer, önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer, nyugdíj-előtakarékossági számlánál pedig 100 ezer forint, de együtt nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Az egészségpénztári befizetések után is 150 ezer forintnyi kedvezmény igényelhető, de az önkéntes nyugdíjpénztár és az egészségpénztár után igényelt adókedvezmény együtt nem lehet több 150 ezer forintnál.