BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van fizetése? – Akkor jó eséllyel kap valamilyen kedvezményt

A BDO szerint a fizetésből élők nagy eséllyel jogosultak valamilyen szja-kedvezményre.

Tovább bővült a személyijövedelemadó- (szja) kedvezmények köre, így ha valaki Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel igénybe veheti valamelyiket – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország csütörtökön.

A tanácsadó cég szakértői által készített összefoglalóban jelezték: a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a kedvezményre jogosultságuk időszakában, ha más, nem összevonás alá eső jövedelemmel nem rendelkeznek, a személyi jövedelemadó összege nullára csökkenthető. Nemcsak azok élhetnek a kedvezménnyel, akik jelenleg is nevelik négy vagy több gyereküket, hanem azok is, akiknek ez a státusza korábban legalább 12 éven át fennállt.

Fotó: Shutterstock

Mivel a kedvezmény lényegében szja-mentességet jelent, a további kedvezményeket csak akkor lehet érvényesíteni, ha az összevont adóalapba tartozó olyan adóköteles jövedelem is van – például bérbeadásból, szálláshely-szolgáltatásból, egyéb jogcímen szerzett jövedelem, osztalékjövedelem –, amelyre a négy- vagy több gyermekes kedvezmény nem vonatkozik.

A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük, illetve több más jövedelemtípus – például megbízási díj, vállalkozói jövedelmek – után.

A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, utoljára a 25. életéve betöltésének hónapjában. Ennek a kedvezménynek a mértéke a jogosultság hónapjainak és a tárgyévet megelőző év július hónapján érvényes nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetnek a szorzata, így a havi adómegtakarítás maximum értéke 65 055 forint.

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a 25 év alattiak adókedvezményéről

A fiatalok idei első fizetése akár mintegy 65 ezer forinttal is több lehet.

A személyi kedvezményt azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik súlyos fogyatékossággal élő magánszemélynek minősülnek, és erről igazolással is rendelkeznek. Az adókedvezmény igénybevételére jogosító betegségnek minősül például a laktóz- vagy gluténérzékenység miatt fellépő betegség is, amelyekről sokan nem tudják, hogy személyi kedvezményre jogosít. A magánszemély attól a hónaptól kezdődően jogosult a kedvezmény igénybevételére, amelyben a fogyatékosság az arról szóló igazolás alapján legalább egy napig fennáll. Ezzel a kedvezménnyel havi szinten 10 005 forint adómegtakarítás érhető el.

Az első házasok kedvezményére az a házaspár jogosult, akiknél legalább a házastárs egyik felének ez az első házassága. A kedvezmény a házasságkötés hónapját követő két évben érvényesíthető. A házastársak közösen is érvényesíthetik a kedvezményt (megosztva), de van mód arra is, hogy kizárólag az egyik fél vegye igénybe, ezzel 5000 forint adómegtakarítás érhető el havonta.

A családi kedvezményt az eltartott gyermekek számától függően lehet érvényesíteni. Családi kedvezményre jogosult az a magánszemély, aki gyermek után családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa, a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy, a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy.

A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a jogosultság legalább egy napig fennáll. A családi kedvezmény havi összege az eltartottak számától függően egy eltartott esetén 10 ezer forint adómegtakarítás; két eltartott esetén 20 ezer forint adómegtakarítás eltartottanként, három és minden további eltartott esetén 33 ezer forint adómegtakarítás eltartottanként.

Azok, akik nyugdíjbiztosítással, önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy egészségpénztári számlával rendelkeznek, az adott évben az ezekre befizetett összegeket szintén jóváírhatják az adójukból, tehát ezek nem az adóalapot, hanem közvetlenül az adót csökkentik. Ennek a mértéke nyugdíjcélú öngondoskodás esetén nyugdíjbiztosításnál 130 ezer, önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer, nyugdíj-előtakarékossági számlánál pedig 100 ezer forint, de együtt nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Az egészségpénztári befizetések után is 150 ezer forintnyi kedvezmény igényelhető, de az önkéntes nyugdíjpénztár és az egészségpénztár után igényelt adókedvezmény együtt nem lehet több 150 ezer forintnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.