Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarország 45 százalékos tulajdonrészt vásárol  az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban. Az adásvételi szerződést a politikus hétfőn írta alá a Vienna Insurance Group képviselőivel.

A pénzügyminiszter szerint ezzel az állami stratégiai tulajdonnal bővül, ami rendkívül előnyös, hiszen a két biztosító részesedése együttesen közel 20 százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban.

Fotó: Varga Mihály, Facebook

Hozzátette, hogy a lépés célja a közvagyon gyarapítása és a stratégiai vagyonelemek állami tulajdonba történő visszavétele. A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra.

Varga felhívta a figyelmet arra is, hogy 2002 és 2010 között az állami vagyon jelentős részét eladták, nagyjából 190 cég került magánkézbe. Ennek 2010-ben véget vetett a kormány és a korábbi rendszert átgondolt vagyonpolitika váltotta fel. 2010 és 2020 között így az állami vagyon 11 ezer milliárd forintról 20 ezer milliárd forintra hízott.