Befejeződött a családi adó-visszatérítés első körének a kiutalása, február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelő szülők. Minden jogosultnak jár a családi adó-visszatérítés, ez a joga senkinek sem veszhet el. 

Azok, akik február 14-ig nem kapták meg az adó-visszatérítés összegét, az adóból visszajáró összeget az szja-bevallásukban igényelhetik vissza 

– közölte Tállai András. 

Fotó: Shutterstock

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hozzátette, hogy 

a pénzt a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki az adóhivatal. 

Az elmúlt harminc év legfontosabb adózási időszaka lehet a május 20-ig tartó személyijövedelemadó-bevallási időszak  – mondta. A jelentőségét egyrészt az adja, hogy március 1-jével megkezdődik a családi adó-visszatérítés második körös kiutalási szakasza, másrészt az, hogy ennyi pénzt még soha nem kaptak vissza a gyermekes családok, a várandós kismamák és saját jogon családi pótlékra, illetve rokkantsági járadékra jogosultak – részletezte. 

Nem kapott pénzt, és nem veszi fel a telefont a NAV? Van megoldás!

Nagyjából 1,9 millió gyermeket nevelő magyar szülőt érint a tavaly befizetett személyi jövedelemadó visszatérítése.

Az államtitkár elmondta, hogy több tízezer gyermeket nevelő az szja-bevallásában veheti igénybe a családi adó-visszatérítést. Sokaknak pedig  még a február 14-ig kézhez kapott összegen felül az szja-bevallás benyújtását követően is járhat vissza adó; például azoknak, akik tavaly a munkabér mellett ingatlan-bérbeadásból vagy őstermelői tevékenységből is szereztek jövedelmet – jegyezte meg. 

A családi adó-visszatérítés összegét február 14-ig automatikusan az a jogosult kapta meg postán vagy utalással, akinek az adóhivatal ismerte az utaláshoz szükséges adatait, vagy 2021. december 31-ig benyújtotta a nyilatkozatát, és az adó-visszatérítésre való jogosultsága kétséget kizáróan fennállt 

– mondta. 

Az szja-bevallásban igényelhetik vissza az adót azok, akik elmulasztották december 31-ig a kiutaláshoz szükséges nyilatkozatot leadni, valamint azok az egyéni vállalkozók, őstermelők és bérbeadók, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után saját maguk fizették meg az adóelőleget – sorolta az államtitkár. 

Azok is az szja-bevallásukban érvényesíthetik az adó-visszatérítést, akiknél a munkáltatóktól az adóhivatalhoz beérkező adatok ellentmondásosak vagy hibásak, például a családi kedvezmény adatait a munkáltató nem minden hónapra, hanem csak szakaszosan közölte, vagy a szülők ketten együtt több családi kedvezményt vettek igénybe, mint ami a gyermekek után a jogszabály alapján járna – tette hozzá.