Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak, és ahogy eddig sem, ezúttal sem fogja megvétózni a keleti szankciókat 

– mondta közösségi oldalán szerda reggel a külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről bejelentkezve.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt napokban olyan irányt vettek a fejlemények, amelyek ellentétesek Magyarország, Közép-Európa, sőt egész Európa biztonsági érdekeivel.

Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tette, és nem bontja meg az európai egységet, mint ahogy sohasem tette 

– jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter reagált azokra a sajtóhírekre, miszerint a szankciókat Magyarország meg akarja akadályozni; úgy fogalmazott, ebben tekintetben a nyugati média nem jobb, mint a keleti. Mint mondta, álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban kedden, és szeretné világossá tenni:

Magyarország része és részese az egységes európai válasznak, „mint ahogy eddig sem vétóztuk meg a keleti szankciók ügyét, ezúttal sem fogjuk azt megvétózni”.

A tárcavezető jelezte, hogy kedden összeültek az állandó képviselők Brüsszelben, és a külügyminiszteri tanácsnak is volt egy informális ülése Párizsban, ahol államtitkári szinten képviseltette magát Magyarország. Szerdán 11 órakor újra összeülnek az állandó képviselők Brüsszelben annak érdekében, hogy délutánra jogilag is létező formában jöjjenek létre azok a szankciós intézkedések, amelyek az Európai Unió egységes válaszát jelentik az elmúlt napok kelet-európai fejleményére.

„Mi, magyarok, akik itt élünk a térségben, nem vagyunk hajlandók feladni még az utolsó utáni reményt sem arra nézvést, hogy talán diplomáciai eszközökkel mégiscsak létrehozható valamifajta megoldás, ezért arra kérjük a világpolitika azon szereplőit, akiknek itt szerepük és súlyuk van, hogy ők se adják fel a párbeszéd reményét és lehetőségét” – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: mindaddig, amíg a párbeszéd utolsó csatornája be nem zárul, bízik abban, hogy létrejöhet a békés megoldás.