Egyre népszerűbb a balkonkertészkedés, a dísznövényeket fokozatosan felváltják a kis helyen is könnyen és eredményesen termeszthető kompakt, kis növésű haszonnövények, amelyek révén akár a mindennapi reggelihez saját termésű koktélparadicsomot, paprikát, bazsalikomot, rozmaringot lehet biztosítani.

Fotó: GardenExpo

Mindeközben egyre több híve van a fenntartható, vegyszermentesen, víztakarékosan is bőséges, biztos termést modern háztáji gazdálkodásnak, a nanotechnológiás, illóolajos növényvédelemnek, a jótékony rovaroknak, például a ragadozó atkáknak is

– sorolja az aktuális trendeket Vargáné Topor Erika okleveles kertészmérnök, a Kertportál főszerkesztője, a hétvégi budapesti Garden Expo szaktanacsádója a VG kérdésére. Mint megtudtuk: jelentősen élénkül a kereslet a vegyszermentesen termelhető zöldségfélék és az innovatív megoldások iránt. Miközben a karanténos időszak miatt a koronavírus-járvány időszakában felértékelődött a zöldövezet, a saját kert és az erkély hasznosításának lehetősége fókuszba került.

A lakásvásárlók közül aki csak tehette, a kertvárosi részeken és a fővárosi agglomerációban keresett családi házat, mások igazi második otthonná formálták korábban kevéssé kihasznált nyaralójukat. Akik a városban maradtak, azok pedig lehetőségeikhez mérten az erkélyüket zöldítették, és rendezték be önálló élettérré, ha arra alkalmasnak bizonyult. A pihenőkertek kialakítására és komfortosítására ma már valóban számtalan lehetőség létezik, a modern kertművelési megoldások mellé felsorakozik a dizájnipar is. 

A teraszokat és előkerteket mutatós bútorokkal, textilekkel lehet tovább szépíteni, sőt akár vízálló szabadtéri televízióval saját kertmozivá is lehet alakítani. Az árnyékolók, sütögetők, medencék és kerti gépek egyre gazdagabb kereskedelmi választéka híven tükrözi a kereslet sokszínűségét, a kertek, balkonok hasznosításának vágyát, amire már jóideje önálló szakkiállításokat is lehet építeni. Ráadásul az idén tavasszal már nemcsak online formában, hanem kézzelfoghatóvá téve a kertészkedni tervezők számára saját lehetőségeiket.