A nagyvállalatok 2 százalékkal tervezték növelni alkalmazottaik számát 2022-ben – derült ki a K&H Nagyvállalati növekedési index legfrissebb, 2021. utolsó negyedévi eredményeiből. A 2 milliárd forint feletti árbevételű cégek egyéves várakozásait vizsgáló kutatásból látható, hogy ennél nagyobb bővítésre utoljára 2019 végén, még a koronavírus-járvány megjelenése előtt készültek. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a magas és az Ukrajnában zajló események következményei miatt változtatnak terveiken:

már a konfliktus kirobbanása előtt, januárban 4,2 százalékra nőtt a a decemberi 3,7-ről.

„A munkanélküliség nőtt, vagyis a cégek januárban a bővítési terveik helyett csökkentették az alkalmazottaik számát, kérdés, hogy vajon mindössze arról van-e szó, hogy ezeket csak későbbre halasztották, vagy el is vetették őket. Az ukrajnai események hatása ugyanis a januári eredményeken még nem látszik, a magas infláció azonban már igen” – mondta Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divíziójának vezetője. Hozzátette, amennyiben végleg lemondtak a bővítésről, a munkanélküliség hosszabb távon tovább emelkedhet. Erre az is ráerősíthet, ha a keletről érkezők nemcsak ideiglenesen maradnak itt, hanem valóban le is telepednek, ezáltal újabb szereplők jelennek meg a munkaerőpiacon.

Közép-Magyarország az élen

Régiók tekintetében nagy volt az eltérés a foglalkoztatottsági tervekben. Közép-Magyarországon számoltak legtöbben létszámbővítéssel (15 százalék), ettől nem sokkal maradt le Kelet-Magyarország (13), ami szintén a 12 százalékos átlag felett van. Nyugat-Magyarországon viszont számottevően kevesebben készültek új alkalmazott felvételére, mindössze a cégek 2 százaléka. Sőt, amíg itt a vállalatok 4 százaléka a munkatársak számának csökkenésével kalkulált, a másik két térségben senki sem számított erre.

Fotó: Shutterstock

Legtöbb új munkatárssal a legkisebb, 2 és 4 milliárd forint közötti árbevételű cégek terveztek: átlagosan 5,2 százalékos növekedéssel számoltak. A 4 milliárd forintnál több, de 10 milliárd forintnál kevesebb bevételű vállalatok átlagosan 1,1, a 10 milliárd forintnál magasabb bevételűek pedig 0,6 százalékkal készültek több alkalmazottat foglalkoztatni.

Beruházás terén elővigyázatosabbak a cégek

A vállalatok 13 százaléka tervezte az idén csökkenteni fejlesztései értékét, ez jókora, 10 százalékpontos ugrást jelent a harmadik negyedévhez képest, és az ukrajnai események további óvatosságra inthetik a vállalatokat. Az ellátási láncokban a már most is tapasztalható nehézségeken felül is zavarokat okozhatnak, az oda exportáló magyar cégek bevételtől eshetnek el. Már most is láthatók a következmények, a nagyobb gyárak sorra jelentik be, hogy rövidebb munkahéttel folytatják a termelést. A legnagyobb visszaesés a kapacitásbővítés terén történt: 2021 harmadik negyedévének 26 százalékos értékéhez képest már csak a cégek 1 százaléka számolt ilyen irányú fejlesztéssel.