Azonnali beavatkozást sürget a magyar betegek modern gyógyszerekhez való biztonságos hozzáférése érdekében a hazai gyógyszer politikában az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). Holchacker Péter, az AIPM igazgatója példaként említette: 2020 január 1-je óta az árfolyamveszteség miatt a teljes gyógyszeripar 60 milliárd forint veszteséget könyvelt el. Magyarországon a referenciaárazással az a probléma, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) egyáltalán nem korrigálja az árakat, míg más európai országban évente kétszer is felülvizsgálják ezeket.

Amikor egy-egy innovatív terápia tb-támogatását kérik, akkor azt forintban rögzítve állapítják meg.

Hozzátette: az elmúlt néhány évben 20 százalékkal csökkent a forint árfolyama az euróhoz képest. Holchacker Péter szerint lesznek olyan termékek, amelyek eltűnnek a palettáról és nem lehet helyettesíteni őket, és ez minden terápiás területet érinthet – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

  Infúziós pumpákat kapott ajándékba a Tölösi Péter Alapítványtól a PTE gyermekklinikája
Fotó: Laufer László/MW illusztráció

Az utóbbi időben régiós szintű leszakadáshoz vezetett az a belassult döntési folyamat, amely az innovatív terápiák tb-befogadását jelentette. Nem krízisálló a hazai gyógyszer-finanszírozás, emellett a forint folyamatos árfolyam gyengülését, a pandémiát és az orosz–ukrán háborút is a veszélyeztető tényezők közé sorolták.

Az AIPM szerint a gyógyszer politikában a három legégetőbb terület, egyrészt az, hogy az új terápiákhoz gyors, kiszámítható hozzáférést kell biztosítani, a magas miatt azonnali intézkedésre van szükség az iparágat érintő túladóztatás csökkentése miatt, valamint egy megfelelő felhatalmazással rendelkező kormányzati felelős vezető kinevezésére tettek javaslatot.   

Amíg egy európai betegnek az Európai Gyógyszerügynökség döntését követően átlagosan 511 napot kell várni egy gyógyszer befogadására, addig a legutolsó befogadási körben a magyar betegek 1400 napot, közel 4 éven át kellett türelemmel lenniük, ráadásul az unióban befogadott készítmények kétharmada nem is  jut el Magyarországra. 

Magyarországon utoljára 2021. év végén volt tb-befogadás, akkor 33 terápiáról döntöttek – mondta Holchacker Péter.

Háromból egy beteg az élete során találkozik valamelyik AIPM-tagvállalat által gyártott gyógyszerrel – mondta Oliver Rozboril, akit fél évvel ezelőtt választottak meg az AIPM új elnökének. Magyarországon évente közel 100 milliárd forintot, minden ötödiket az innovatív iparág biztosít az állam által nyújtott összes gyógyszerkiadás fedezetéül különadó formájában. Tízezer magasan képzett szakember dolgozik a szektorban, a nagyszámú klinikai vizsgálatok pedig több mint 20 ezer magyar beteget juttatnak hozzá ingyenesen a legmodernebb terápiákhoz, összességében 90 milliárd forint hozzáadott értéket teremtve.

100 feletti a várakozó terápiák száma

Holchacker Péter szerint folyamatosan 100-nál is több készítmény várakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és azt Emberi Erőforrások Minisztériumának döntésére. 

Jelenleg több mint 70 terápia esetében az ajánlás már megtörtént, de sajnos a befogadással kapcsolatos döntések még nem születtek meg.

A gyógyszerhiányok jelensége minden korábbinál jobban érezhető lesz a következő években, a makrogazdasági környezet jelentősen megváltozott. Holchacker Péter kiemelte: a helyzet a 24. órában van, és azonnali beavatkozás szükséges ahhoz, hogy ezeket a problémákat kezelni tudják, különben nagyon komoly ellátási problémák jelentkezhetnek.