Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a kedvezményes, literenkénti 480 forintos áron a hazai kutakon. A külföldi rendszámú gépkocsik tulajdonosainak a piaci árat kell majd fizetniük az üzemanyagért.

2022.02.16. Budaörs Benzinkút illusztráció Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A Holtankoljak.hu által közzétett adatok alapján a benzinárstop nélküli árak jelenleg a következők:

  • 95-ös benzin 717,9 forint/liter,
  • gázolaj 729,9 forint/liter.

Tehát péntektől kétféle ártípussal lehet majd találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint lesznek, de a magyar rendszámú autók alacsonyabb árú tankolását ez nem befolyásolja.

A kormányrendelet értelmében

a benzinkutak melletti jelzőoszlopokon a hatósági ár lesz feltüntetve.

Viszont tankolásnál

a kútfejeken a benzinárstop nélküli, lesz olvasható.

A piaci árat azonban csak a külföldi autók tulajdonosainak kell fizetniük, a magyar rendszámú gépkocsikba tankolt üzemanyagért továbbra is az alacsonyabb, hatóságilag rögzített árat fizetik az autósok a töltőállomások pénztárainál.

A rendelet arra is kitér, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie „a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál”. A tájékoztatást angol és magyar nyelven kell kiírni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.