Jól indult az esztendő a személyi kölcsönök szempontjából: az első negyedévben megkötött szerződések összege elérte a 118,7 milliárd forintot, ami 30 százalékos ugrás az előző év azonos időszakához viszonyítva

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A márciusi hónap ráadásul különösen jól sikerült, hiszen az új szerződések összege meghaladta a 48,2 milliárd forintot.

Az idei első negyedévi szerződéses volumen ezzel együtt még nem érte el a közvetlenül a járvány előtti – tehát 2020 első három hónapjában mért – 126,6 milliárdos csúcsot, ám ha kitart a dinamika, az év egészében még új rekord is születhet. A piac jövőbeni teljesítményére vonatkozó várakozásokat tekintve ugyanakkor nem árt az óvatosság, hiszen még nem látni, hogy a felpörgő és a hirtelen nagyon bizonytalanná vált külső környezet mennyiben veti vissza a keresletet a fogyasztási hitelek – köztük a személyi kölcsönök – iránt.

Az mindenesetre jól látszik, hogy 

az elmúlt időszakban fokozatos növekedésnek indult hitelkamatok egyelőre nem fogták vissza jelentősen a személyi kölcsönök iránti keresletet, az elmúlt hónapokban már elmaradtak a járvány időszakára jellemző nagyobb kilengések a havi kihelyezéseknél. 

Az MNB adatai szerint egyébként az idén márciusban 12,6 százalék környékén mozgott a forintban nyújtott személyi kölcsönök szerződésekben szereplő, a szerződéses összeggel súlyozott átlagos kamatlába, amely 80 bázispontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, a 2020 elején kimutatott mélyponthoz viszonyítva pedig bő egy százalékponttal magasabb.

A személyi hiteleknél ugyanakkor még mindig igen nagy a szórás az egyes konstrukciók adóst terhelő költségeit illetően: a teljes hiteldíjmutató (THM) alakulásánál nagyon sokat számít, hogy mekkora havi jövedelmet tud igazolni az adós, illetve az is, hogy mekkora összeget igényel. 

Az viszont már látszik, hogy a tíz százalék alatti THM már jobbára csak a legjobb minősítésű ügyfelek számára érhető el a piacon.

A viszonylag stabil és erős kereslet nyomán szépen nő a személyi kölcsönök állománya is a háztartásoknál: a március végén 1135,8 milliárd forintnál járó portfólió 11,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Ennek alapján az első negyedév végén a személyi hitelek 12,3 százalékát adták a teljes lakossági állománynak, jelentősen lemaradva ezzel a portfólióban 17,1-et képviselő babaváró kölcsöntől. Utóbbi dominanciája ugyanakkor az idő előrehaladtával várhatóan csökken majd.