Kiugróan magas aktivitással indult az idei év a hazai építőiparban, az első három hónapban közel 1300 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések. Ez új rekordnak számít, soha ilyen magas összegben nem indultak el építkezések egy negyedév alatt – derül ki az EBI Építésaktivitási jelentéséből. Az eddig csúcsnak számító 2021. második negyedévi szintet közel 37 százalékkal szárnyalta túl az idei első negyedéves összeg. Az ugrásszerű növekedés azonban elsősorban két nagy projekt elindulására vezethető vissza, a Budapest–Belgrád vasúti korridor Soroksár–Kelebia szakaszának és az M44-es Kecskemét és Szentkirály közötti szakaszának munkálataira.

Stagnáló magasépítési aktivitás

Az első negyedévben valamivel több mint 430 milliárd forintot tett ki a megkezdett magasépítési beruházások értéke, ami jó évkezdetnek tekinthető, de valamivel alatta maradt az előző év azonos időszaki értékének, 2021 utolsó két negyedévéhez viszonyítva azonban nem látszik jelentős változás.

A magasépítéseken belül a lakáscélú magasépítéseket mérsékelt aktivitás jellemezte, 90 milliárd forint alatt maradt a megkezdett építkezések összege. 

A nem lakáscélú magasépítések 2022 első negyedévében összesen közel 350 milliárd forintot tettek ki – ez ugyan 2021 első két, nagyon erős számokat hozó negyedévétől elmarad, ugyanakkor szinte megegyezik a tavalyi év harmadik és negyedik negyedévének értékeivel.

2022 első három hónapjában a legnagyobb elinduló magasépítési projektek közé tartozott a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia Sukorón, az eMAG logisztikai központja Dunaharasztiban, valamint az ActiCity Rendezvényközpont Veszprémben. Budapesten kivitelezési fázisba lépett többek között a BEM Center irodaház és a Kimpton Hotel építése a II. kerületben, illetve a Corvin 7 irodaház II. üteme a VIII. kerületben.

Nagy számokat hozott az évkezdet a mélyépítésekben

A Budapest–Belgrád-vasútvonal Kelebia és Soroksár közötti szakasza, valamint az M44-es Kecskemét és Szentkirály közötti szakasza esetében a kivitelezések elindulása a hazai mélyépítések megugró aktivitását hozta. A megkezdett beruházások összértéke példátlanul magasra, 850 milliárd forintra rúgott 2022 januárja és márciusa között, ami még a korábbi rekordnagyságú 2018. első negyedéves értéknek is a kétszerese.

Az előbbiekben említett két nagy beruházás miatt a mélyépítéseken belül az induló út- és vasútépítések összértéke közel 800 milliárd forintot tett ki, ami toronymagasan az elmúlt évtized legkiemelkedőbb értéke. A nem út- és vasútépítés mélyépítési projektek ezzel szemben 2021 utolsó két negyedévéhez hasonlóan ismét alacsony összegben indultak.

Mérsékelt maradt a társasházi lakásépítés-indítás

Egyelőre az új társasházi projektek indítását mérsékelt ütem jellemzi, az év első három hónapjában a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest csökkent a megkezdett társasházi kivitelezések összértéke, ahogy a tavalyi első negyedévtől is elmaradtak a számok. Idén január és március között 85 milliárd forintot tettek ki az új társasházi projektek. A fejlesztőket az óvatosság jellemzi a beruházások elindítását illetően. A piaci bizonytalanságok, mint az építőanyag jelentős és előre nehezen megjósolható ütemű drágulása, és az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák nehezítik a projektek tervezhetőségét, illetve a dráguló finanszírozás miatt a kereslettel kapcsolatos kockázatok is a lassabb indításra ösztönözhetik a beruházókat.

Nyíri út, társasház építés. 2021.05.22. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az első negyedév legnagyobb elindult projektjei közé több budapesti építkezés tartozott, ilyen a BudaPart társasház BRG épületének építése a VI. ütem keretében a XI. kerületben, illetve a Le Jardin társasház I üteme és a BLU lakóparkkomplexum a XIII. kerületben.  

A 2022 januárja és márciusa között befejezett projektek összértéke valamivel 40 milliárd forint felett alakult, ami az elmúlt évek legalacsonyabb értéke. 

Mindemellett az előrejelzések szerint az idei év során rekordok közeli átadás várható a társasházi lakásépítésekben. Ugyanakkor a korábban említett problémák, mint a szállítási láncok megszakadása, lassíthatják a beruházások átadását, ami miatt egyes projektek az előzetesen tervezettel szemben jövőre csúszhatnak át.

A megindult társasházi építkezések régiók közötti megoszlása meglehetősen egyenlőtlen volt 2022 első negyedévében. A kivitelezési fázisba lépő lakásépítések összértékének 72 százaléka Közép-Magyarországon koncentrálódott, Budapesten 71 százalék, ami több mint 10 százalékponttal meghaladja a 2014–21 között jellemző arányt. Kelet- és Nyugat-Magyarország súlya eközben csökkent, az előbbi mutatóból való részesedése csupán 12 százalékot tett ki.