Egyeztetést kezdeményez a kormánnyal a hazai élelmiszergyártók többségét képviselő Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ). Mint írták, a szektor számára csak a június 4-én megjelent kormányrendeletből derül ki, hogy nagyon sok hazai gyártót súlyosan fog érinteni a népegészségügyi termékadó (neta) emelése és kiterjesztése.

Man eating potato chips. France (Photo by GARO / Phanie / Phanie via AFP)
Fotó: GARO / Phanie via AFP

Az állam jövőre már évente közel 80 milliárd forintot kíván beszedni ebből az adónemből. Az élelmiszeripar egészének adózás előtti eredménye 2020-ban nem érte el a 200 milliárd forintot, vagyis a neta tervezett mértéke 40 százalék körüli eredményelvonást jelent a normál adóztatási szint felett.

Újabb drágulás jöhet

A FÉSZ szerint az élelmiszerárak tovább növekedhetnek a neta emelése miatt, valamint megjegyezték, hogy a népegészségügyi termékadó emelésétől még senki nem lett egészségesebb. A különadó több mint tíz évvel ezelőtti bevezetése ugyanis semmiféle népegészségügyi statisztika szerint nem hozott javulást sem az elhízottság elterjedtségében, sem a táplálkozással összefüggő betegségek előfordulásának gyakoriságában. A különadó ugyanakkor egy évtizede rontja a hazai vállalatok – főként a kkv-k – versenyképességét, és érdemben csökkenti az ágazati szereplők fejlesztési és beruházási hajlandóságát.

Az jelenlegi emelése és hatályának kiterjesztése rendkívül nehéz gazdasági helyzetben éri az élelmiszer-feldolgozó vállalkozásokat. Az alapanyag- és energiaáraknak az elmúlt másfél évben tapasztalt folyamatos emelkedése és az ukrajnai háború globális élelmiszerláncokra gyakorolt negatív hatásai miatt drasztikusan megnövekedett költségeiket nehezen tudják az átadási áraikba beépíteni. 

A helyzetet súlyosbítja a szektoriális különadó emelése, ami a már így is nagyon magas – két számjegyű – magyarországi élelmiszer-inflációt még tovább fogja növelni.

A FÉSZ szerint a neta mostani emelése és kiterjesztése mindemellett bonyolult adminisztratív intézkedéseket tesz szükségessé, és a felkészülésre rendkívül rövid átmeneti időt hagyott csak a kormány a vállalkozások számára július 1-ig, ezért a FÉSZ egyeztetést kezdeményez az érintett kormányzati szervekkel legalább a felkészülés megkönnyítése érdekében.