A tervezett új atomerőmű, Paks II. kapcsán tett fontos bejelentést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook oldalán. A mondandóját az ecsetelésével kezdő politikus szerint sosem gondoltuk volna, hogy egyszer az energia kapcsán nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy van-e.

Azerbaijan Baku Energy Forum
Fotó: Sputnik via AFP

Éppen ezért van szükségünk Szijjártó szerint Paks II.-re, mert így megszabadulhatunk a nemzetközi energiapiac szeszélyeitől 2030-ra. Az új reaktorok építéséhez szükséges engedélyek egyik legfontosabbika érkezett meg most az Országos Atomenergia Hivataltól, a talajszilárdítási engedély, mely a létesítmény súlyával megbirkózni kénytelen talajt erősíti meg, főként cement segítségével. Mivel pár héttel ezelőtt a résfalazási engedélyt is megkapta a projekt, elhárultak az akadályok a létesítési engedély elől, melynek megszerzése után kezdődhet meg maga a tényleges építkezés.

Szijjártó szerint Paks II magasabb sebességi fokozatba kapcsolhat eme fontos mérföldkő elérésével, így továbbra is tartható az a terv, mely szerint 2030-ban kezd el áramot termelni az erőmű.