Megjelent a madárinfluenza magas patogenitású, H5N1 típusa Hajdú-Bihar megyében is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A laboratóriumi vizsgálatra azt követően került sor, hogy egy, Téglás településén található, 10 500 ludat tartalmazó állományban megnőtt az elhulló madarak száma. A húshasznú ludak állományának felszámolását azonban már a gyanú alapján megtették. 

20210207, Budapest Állatvédelmi online felmérés indítása - NOÉ állatmenhely Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét.képen: lúd libaFotó: Knap Zoltán (KZ) Bors
Fotó: Knap Zoltán / Bors

Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Az érintett térségben további vizsgálatokra kerül sor és életbe lépnek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások is.

Mivel az érintett telep egy korábbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kitöréstől mintegy 1,5 km-re található, ezért a korábban elrendelt körzetek jelentősen nem módosultak.

Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is oldott fel a Nébih védőkörzeteket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet, hiszen az újabb kitörések miatt elhúzódhat a területi korlátozások feloldása. 

A járványvédelmi előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen egy állomány befertőződésének a kockázata. 

Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán.