A kétmilliárd forintos keretösszegű Nyári diákmunka program június 15-ével elindul, a diákok mától regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. 

A támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2022. július 1-jével állhatnak munkába.

A programra 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett munkabért. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. A diákok nettó munkabére tehát az szja-mentességet figyelembe véve havonta akár 122–159 ezer forint is lehet. Az állam a program keretében eddig több mint 242 ezer fiatalt támogatott összesen közel 24 milliárd forinttal.