A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy technikai problémák miatt több európai ország (Franciaország, Németország és Olaszország) a lekötöttnél kevesebb orosz gázt kapott. Szijjártó Péter elmondta, hogy

Magyarországra a tervezett mennyiség 88 százaléka érkezett meg az utóbbi időszakban.

A dél beszerzési útvonalon hiánytalan volt az érkező orosz gáz, viszont technikai okok miatt nyugatról csökkentett mennyiség érkezett. Ezzel kapcsolatban a miniszter felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot és arra kérte, hogy ameddig nem oldódik meg a fennakadás, addig a Magyarországra nyugatról érkező gázmennyiséget csoportosítsák át a déli útvonalra, hogy a lekötött mennyiség hiánytalanul megérkezhessen.

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Rosta Tibor

A gázszállításról szóló magyar-orosz szerződést tavaly szeptemberben hosszabbította meg a magyar kormány a Gazprommal. Ennek keretében egy 15 évre szóló szállítási megállapodás jött létre.

A műsorvezető feltette a miniszternek a kérdést, hogy miért van az, hogy az Eurostat adatai szerint Európában csak a litvánok veszik Magyaroroszágnál drágábban az orosz gázt. Szijjártó Péter erre azt válaszolta, hogy ezek titkosított hosszútávú szerződések, tehát csak az aláíró felek tudhatják, hogy mekkora összegek is szerepelnek a megállapodásokban. Hozzátette, hogy nincs arról információja, hogy a többi régiós ország mennyiért szerzi be az orosz gázt, de a miniszter arról biztosított, hogy Magyarország nagyon előnyös üzletet kötött.

A földgázszállítás nem egy ideológiai kérdés

- fogalmazott Szijjártó Péter. Kifejtette, hogy a kormány megteremtette azt a helyzetet, hogy az ország minden lehetséges irányból tudjon gázt vásárolni. Szerinte azok az országok, akik az elmúlt években nem végezték el a házifeladatot, vagyis nem építették ki a szükséges beszerzési útvonalakat, csak magukra vethetnek. Példának hozta fel az Azerbajdzsánból érkező déli folyósót, amihez nem minden európai ország dolgozta ki a fizikai hozzáférést, de Magyarország igen. A miniszter azt is megemlítette, hogy a Schellel is van egy hosszútávú szerződése az országnak.