Nemzetközi gazdaság

A Gazprom leállítja a szállítást a Magyarországot is ellátó Török Áramlat gázvezetéken

A Gazprom bejelentette, hogy keddtől egy héten keresztül szünetelni fog a szállítás a Török Áramlat gázvezetéken, karbantartás miatt. A Magyarországra érkező gáz jelentős része ezen a vonalon érkezik.

A Török Áramlat gázvezetéken keresztül évente 31,5 milliárd köbméter gáz érkezik Európába a Fekete-tengeren keresztül.

Június 21-én kedden egy hetes karbantartás lesz a vonalon, így a szállítás addig szünetel - írta meg a Natural Gas World. Ez a lépés kifejezetten nagy problémát jelent az európai országoknak, hiszen ahogy korábban beszámoltunk róla, nagyon lassan halad több európai ország gáztárolóinak feltöltése.

Évekig maradhat a magas energiaár, ismét szénnel fűthet Európa

Oroszországból egyre kevesebb gáz érkezik Európába, ami a télen akár energiaválságot is okozhat Európában. A legtöbb ország alternatív megoldásokat keres a gáz kiváltására. Többeknél felmerült a szénenergiára való visszaállás lehetősége is.

A Gazprom a Telegram csatornáján adta hírül június 18-án, hogy a Török Áramlat átmeneti leállításáról minden érintett féllel konzultált.

A Török Áramlat két 15,75 milliárd köbméter per év kapacitású vezetékből áll, amik közül az egyik a török piacot szolgálja ki, a másik pedig Bulgária felé tart, ahonnan

Görögországba, Észak-Macedóniába, Romániába, Szerbiába, Boszniába és Magyarországra szállítják tovább a gázt.

A helyzetet nehezíti, hogy április végétől a Gazprom nem értékesít gázt Bulgáriának, mivel Szófia megtagadta a Kreml követelését, miszerint a barátságtalan országoktól csak rubelt fogadhat el a vállalat a gázért.

Fuel,Gas,Pipeline,With,A,Knot,On,Background,Of,Turkish
Fotó: Shutterstock

A gázellátás akadozását az Északi Áramlat 1 vezetéken elakadt karbantartás is nehezíti. A Németországba torkolló vezetéken korlátozott mennyiségben érkezik az energiahordozó Európába, a kapacitás 60 százalékkal csökkent. A Gazprom szerint ennek az az oka, hogy a Siemensnek javításra küldött berendezéseket nem küldték vissza Oroszországba. Németország, Olaszország és Franciaország már beszámolt róla, hogy a lekötöttnél kevesebb gáz érkezik Oroszországból és el is kezdték felkutatni az alternatív lehetőségeket az kezelésére. Németország azt állítja, hogy politikai döntések vannak az elmaradó gáz mögött, amit azzal támaszt alá, hogy a kieső mennyiségek azután jelentkeztek, hogy a három ország támogatta Ukrajna uniós csatlakozását.

Német ipari szövetség: a lehető legnagyobb mértékben csökkentenünk kell a gázfogyasztást, minden kilowattóra számít

A német iparvállalatok szövetsége (BDI) támogatja földgázfogyasztás csökkentésére kidolgozott kormányzati terveket, amelyeket a Németországba irányuló orosz gázexport visszafogása miatt dolgoztak ki.

 

Németország Török Áramlat Fekete-tenger Északi Áramlat Oroszország Bulgária gáz orosz gáz gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek