Nemzetközi gazdaság

Évekig maradhat a magas energiaár, ismét szénnel fűthet Európa

Oroszországból egyre kevesebb gáz érkezik Európába, ami a télen akár energiaválságot is okozhat a kontinensen. A legtöbb ország alternatív megoldásokat keres a gáz kiváltására. Többeknél felmerült a szénenergiára való visszaállás lehetősége is.

Németország, Olaszország, Ausztria és Hollandia jelezte, hogy a széntüzelésű erőművek segíthetnek átvészelni az Európát sújtó energiaválságot. A gázárak ugrásszerű növekedése egyre nagyobb problémát jelent, ráadásul az inflációt is hajtja. A kontinens döntéshozóinak mielőbbi megoldást kell találniuk a kialakult helyzet kezelésére – erről a Reuters írt.

Az olasz Eni korábban arról számolt be, a Gazprom jelezte felé, hogy hétfőn csak részben fogják teljesíteni a gázszállításra leadott kérelmét. Sokan aggódnak, hogy így nem biztos, hogy Olaszország fel tudja tölteni a készleteit a télig. Várhatóan gáztakarékossági intézkedéseket fognak életbe léptetni az országban, ha a helyzet tovább romlik.

Niederaussem lignite-fired power plant
Szénerőmű a német Pulheim városban – Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Németország szintén azt közölte, hogy csökkenő gázáramlást tapasztal Oroszország felől. Vasárnap bejelentették, ismét elindíthatják azokat a széntüzelésű erőműveiket, amelyeket korábban ki akartak vonni a forgalomból. Az így nyert energiával pótolnák ki az orosz szállításból kimaradt mennyiséget.

Fájdalmas, de ebben a helyzetben egyszerűen muszáj csökkenteni az ország gázfüggőségét

– mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter, aki a zöld párt tagja. Mivel a szénerőművek termelik az egyik legnagyobb mennyiségben az üvegházhatású gázokat, így a zöldek régóta harcoltak, hogy zárják be ezeket.

Ha nem indítjuk újra a szénerőműveket, akkor esélyes, hogy a téli szezonig nem tudjuk feltölteni a tárolókat. Amennyiben ez megtörténik, politikailag zsarolhatók leszünk

– vélekedett Robert Habeck.

Az Európában viszonyítási alapnak számító holland gáztőzsdén hétfőn 124 euró körül mozgott a gáz megawattóránkénti (MWh) ára. Ez ugyan alacsonyabb az idei 335 eurós csúcsértéknél, de még így is 300 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. 

Oroszország immár sokadszor közölte, hogy a nyugati országok csak magukat hibáztathatják a kialakult helyzet miatt.

Német ipari szövetség: a lehető legnagyobb mértékben csökkentenünk kell a gázfogyasztást, minden kilowattóra számít

A német iparvállalatok szövetsége (BDI) támogatja földgázfogyasztás csökkentésére kidolgozott kormányzati terveket, amelyeket a Németországba irányuló orosz gázexport visszafogása miatt dolgoztak ki.

A készletek csak nagyon lassan emelkednek

A legnagyobb német energiatermelő, az RWE vezérigazgatója szerint az áramárak három-öt év múlva rendeződhetnek vissza egy alacsonyabb szintre. Az Északi Áramlat-1 vezetéken a Németországba tartó orosz gázáramlás 40 százalékon futott hétfőn. Ez azt jelenti, hogy a tárolók töltöttségi szintje még emelkedik, de csak nagyon lassan, és kétséges, hogy az őszre elérhetik az előirányzott töltöttségi szintet. Hétfőn nagyjából 54 százalékon álltak az európai gázkészletek a Reuters cikke szerint, amit októberre 80, majd novemberre 90 százalékig kellene feltornázni. Németországban a probléma megoldása érdekében július 8-án kerül a parlament felsőháza elé az a törvényjavaslat, amely ismét begyújtaná a széntüzelésű erőműveket az országban. Szakértők szerint ezzel a lépéssel akár 10 gigawatt kapacitásbővítést is el lehet érni.

A szénre való visszaállás mellett Németországban egy aukciós rendszer elindítása is megtörténik a következő időszakban. Ezzel az a cél, hogy arra ösztönözzék az ipari vállalatokat, hogy fogják vissza a gázfogyasztásukat.

 

szén Németország energiaválság energia Oroszország Olaszország gáz szénerőmű orosz gáz
Kapcsolódó cikkek