Magyar gazdaság

Átlag felett fogyasztók, figyelem: ilyen rezsiszámlák jönnek augusztustól

Egy egyszerű példán keresztül mutatjuk be, mire készüljenek azok, akik többet fogyasztanak gázból vagy áramból, mint amennyit a toleranciasávban meghatároztak. Egy biztos: a rezsicsökkentés nem tűnik el, csak átalakul, az átlagfogyasztásig védve lesznek a magyarok, és még felette is a világpiaci díjszabásnál kedvezőbb áron fizethetnek.

Vége a bő egy hétig tartó számháborúnak, Németh Szilárd kormánybiztos ma reggel a székelyföldi Tusnádfürdőn, a Tusványosi Szabadegyetemről élőben bejelentkezve hozta nyilvánosságra, hogyan piacosítja a kormány augusztustól a gáz és a villany árát. A fő számok az alábbiak:

GÁZ

  • 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap – a rezsicsökkentett ár 102 forint lesz köbméterenként,
  • efölött, vagyis az átlagfogyasztás felett pedig  – a világpiaci árhoz képest még mindig jóval kedvezményesebben megállapított árat – 747 forintot kell fizetni köbméterenként.

ÁRAM

  • 2523 kilowattóra/év, vagyis 210 kilowattóra/hónap – a rezsicsökkentett ár 36 forint kilowattóránként,
  • efölött 70,1 forint kilowattóránként, amely alacsonyabb a világpiaci árnál.

Tehát ha egy háztartás a megadott limitekig fogyaszt, semmiféle változást nem fog tapasztalni a rezsiszámláiban. Ez mindenkire, minden egyes háztartásra érvényes.

Ha viszont a gáz vagy az áram vagy mindkettő felhasználása fölé megy a toleranciahatárnak, akkor arra a részre a ma bejelentett díjszabást, az úgynevezett lakossági piaci árat (erre később még visszatérünk – a szerk.) kell kifizetni.

Fotó: Kallus György

Így kell kiszámolni, mennyivel kerül többe a gáz

A matek nem túl bonyolult, lényegében a rezsicsökkentett fogyasztás árához hozzá kell adni az ezen felüli felhasználásét, de ezt már a lakossági piaci áron számolva. Ez a GÁZ esetében a következőképpen néz ki:

  • az éves 1729 rezsicsökkentett köbméter ára mintegy 176 ezer forint, a 144 köbméteres havi bontásban szűk 15 ezer forint.
  • ha egy háztartás (ahol nincs három vagy több gyermek) évente 2000 köbmétert fogyaszt, akkor az átlag felett elfogyasztott 271 köbméter után a 747 forintos egységárat fizeti. Ez összesen  mintegy 202 ezer forint plusz. Ugyanez a példa havi eloszlásban nagyjából plusz 23 köbmétert jelent a 144-es rezsicsökkentett szinthez képest. Vagyis egy hónapban még 17 ezer forintot kell fizetniük a pluszfogyasztásért.
  • a két mennyiséget, a rezsicsökkentett és a lakossági piaci árazás alá eső fogyasztást összeadva azt kapjuk, hogy ha egy háztartás évente 2000, havonta 167 köbméter gázt használ, akkor ez augusztustól éves ciklusban 176 + 202 ezer forintba, összesen 378 ezer forintba fog kerülni. Havonta pedig a 167 köbméterért 15 + 17 ezer forintot, összesen 32 ezer forintot kell fizetni.
  • ha a teljes éves 2000, illetve havi 167 köbméter fogyasztásra a rezsicsökkentett ár vonatkozna, akkor az éves díj 204 ezer, a havi 17 ezer forintnál állna meg.
  • tehát a különbség évente 174 ezer, havonta pedig 15 ezer forint. Ennyivel kell augusztustól többet fizetnie a példában szereplő háztartásnak.

Így kell kiszámolni, mennyivel kerül többe az áram

A fenti modell könnyen átültethető az áramszámlákra is. Augusztustól tehát erre kell készülni:

  • az éves rezsicsökkentett 2523 kilowattóra ára 91 ezer forint. A havi 210 kilowattórás rezsicsökkentett ár 7500 forint.
  • ha egy háztartás 3000 kilowattórát fogyaszt évente, akkor 477 kilowattóra után a 70,1 forintos lakossági piaci árat fogja fizetni. Ez 33,5 ezer forint pluszban. Havi bontásban egy 250 kilowattórás fogyasztásnál 40 kilowattóra után a drágább tarifát kell fizetni. Ez kevesebb mint 3 ezer forint.
  • tehát egy évente 3000 kkilowattórát, havonta 250 kilowattórát felhasználó háztartás a jövő hónaptól éves ciklusban 91 ezer + 33,5 ezer forintot fizet majd a villamos energiáért, összesen tehát 124,5 ezer forintot. A 250 kilowattórás havi fogyasztás 7500 ezer + 3 ezer forintba kerül majd, összesen 10,5 ezer forintba.
  • ha a teljes éves 3000 kilowattórás, illetve a havi 250 kilowattórás fogyasztás rezsicsökkentett áron menne, akkor az éves díj 108 ezer forint lenne, a havi pedig 9000.
  • a különbség tehát évente 16,5 ezer forint, havonta pedig 1500 forint. Ennyivel kell többet fizetnie a példában szereplő háztartásnak augusztus után.

Az átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentett ár – itt vannak a konkrét számok

A kormány táblázatot tett közzé az átlagfogyasztásig elérhető megtakarításról.

Nem szűnik meg a rezsicsökkentés, csak két kulcsra vált

Mind a gáznál, mind az áramnál tehát érzékelhető drágulás áll be a rezsicsökkentett tartomány fölött, de még ott is marad kedvezmény. A fenti példa alapján az éves gázszámla körülbelül 85 százalékkal emelkedik, az éves áramszámla pedig 15 százalékkal. 

Ez nem kevés, de megközelítőleg sem annyi, mintha a kormány világpiaci árszintet alkalmazna.

Az úgynevezett lakossági ugyanis jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár: a most megállapított 70,1 forint helyett, 268,9 forint lenne a kilowattóra ára. 

A különbség csaknem négyszeres.

A magyar lakosság számára ugyanez a kedvező eltérés a gáz esetében is adott: a világpiaci ár itt 1020 forint körül alakul köbméterenként. 

Ez a most bevezetett lakossági piaci 747 forintos árnak majd másfélszerese.

Vagyis az elmúlt hetek polémiái, amelyek abból indultak ki, hogy a kormány felszámolja a rezsicsökkentés intézményét, kétszeresen is hiábavalók voltak. Hiszen egyfelől a toleranciaszintig mindenki továbbra is a rezsicsökkentett árat fizeti, másfelől fölötte sem a piaci ár érvényesül, hanem egy új kedvezményes tarifa, ha úgy tetszik, egy hatósági áras rezsicsökkentés.

 

augusztus áram háztartások átlagos fogyasztás számla rezsi gáz rezsicsökkentés drágulás
Kapcsolódó cikkek