Majdnem pontosan egytizedével – 9,8 százalékkal – emelkedett a márciusig számolt egy év alatt a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya, meghaladva a 77 400 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A csaknem 10 százalékos emelkedés és az új állományi rekord értékét azonban jelentősen rontja az elmúlt hónapokban trendszerűen emelkedő

Az igazán nagy gondot az jelenti, hogy a magyar háztartások megtakarításainak szerkezete még mindig messze áll az ideálistól, hiszen még mindig magas a „pihenő” – tehát be nem fektetett – eszközök aránya. Az MNB statisztikái szerint a lakosságnál lévő készpénz állománya az első negyedévben már meghaladta a 6900 milliárd forintot, amely erőteljes, 12,6 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. Ennek alapján a készpénz súlya már közelíti a 9 százalékot a háztartások portfóliójában, miközben egy évvel korábban még 8,7, 2018 elején pedig 8,3 százalék volt. 

A folyószámlákon lekötés nélkül tartott betéteknél hasonló a trend: az első negyedévi 10 469,8 milliárd forintos állomány 14,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. 

Ezzel a folyószámlabetétek a pénzügyi eszközöknek már a 18,6 százalékát adták márciusban, szemben az egy évvel korábbi 17,9-del. (Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a háztartások pénzügyi eszközeinek idei első negyedévi alakulását nagyban befolyásolták az év eleji extra juttatások is, ezek jelentős részét a számláin pihentette a lakosság.)

Businessman,With,Huge,Amount,Of,Money
Fotó: Shutterstock

Mindezek alapján a be nem fektetett pénzek (a készpénz és a folyószámlabetétek) aránya az első negyedévben közelítette a 22,5 százalékot a teljes pénzügyi portfólióban, miközben a múlt év azonos időszakában még 21,7 százaléknál járt ez az arány, 2018 elején pedig bőven 20 százalék alatt maradt. A be nem fektetett pénzeket pedig különösen érzékenyen érinti az erősödő infláció, hiszen a nélkülözhető, de készpénzben vagy lekötetlenül a folyószámlákon tartott megtakarítások értéke az idő előrehaladtával egyre nagyobb mértékben csökken.

Az infláció pihenő pénzekre gyakorolt, különösen kedvezőtlen hatásaira hívta fel a figyelmet a Blochamps Capital napokban megjelent elemzése is. 

A 420 forint közeli euróárfolyam, az elszálló infláció és a folyamatosan emelkedő kamatok miatt minden eddiginél fontosabb diverzifikálni, azaz többféle pénzügyi termékben tartani pénzünket, devizanemek, befektetési eszközök szerinti vagy akár földrajzi diverzifikálást alkalmazva

– mondta Karagich István, a pénzügyi tanácsadó és business intelligence cég vezetője.

Karagich István szerint még az inflációkövető állampapírok sem tűnnek késői befektetésnek, hiszen a másodpiaci hozamemelkedés után az öt-hat év hátralévő futamidővel bíró papírok jelenleg például 8 százalék feletti éves kamattal érhetők el. „A pénzügyi tudatosság és a megalapozott szakmai információk beszerzése kulcsfontosságú a következő időszakban. Minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz, hogy ki milyen tanácsadókra hallgat. Nem csak a privátbanki szolgáltatók ügyfeleinek kell energiát fektetniük a pénzügyi tervezésbe, a bankok már a 10–30 milliós megtakarítási sávban is örömmel partnerei a prémiumbanki ügyfeleknek, hogy kellően szofisztikált ajánlatokat tegyenek. Most nemcsak az lesz bajban, aki nem ismeri ügyfelei igényeit mélységeiben, hanem azok az ügyfelek is, akik nem keresik a szakértő segítséget” – vélekedett.

Nőtt a megtakarítók aránya

A magyarok 78 százaléka tudott valamekkora összeget megtakarítani 2021-ben, szemben a megelőző évi 67 százalékkal. Nőtt azok aránya is (10-ről 17 százalékra), akik számottevő vagy kifejezetten jelentős összeget tudtak megspórolni – derül ki a Kantar piackutató cég kilenc országra kiterjesztett felméréséből, amely a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült. Ugyanakkor jelentős generációs eltérések figyelhetők meg a megtakarítási képességeket illetően. Jellemző, hogy az 55 év feletti magyar megkérdezettek körében a legalacsonyabb (7 százalékos) azok aránya, akik számottevő vagy jelentős összeget tudtak félretenni, miközben minden negyedik 18–34 év közötti fiatal képes volt erre. Az 55 év feletti válaszadók 30 százaléka állította, hogy egyetlen fillért sem tud hó végén félretenni.

Eltérés mutatkozik a megtakarítások gyakorisága és mikéntje között is. Egyértelműen pozitív fejlemény, hogy 2020-as 10 százalékhoz képest tavaly 15 százalékra nőtt azoknak a magyarok aránya, akik állításuk szerint fix összeget tesznek félre minden hó végén. Ez a fajta tudatosság főként a 35–44 éves korosztályra jellemző. Huszonegy százalék havi gyakorisággal, de változó összeget takarított meg, és nagyjából minden harmadik válaszadó tudott valamekkora összeget, de nem rendszeresen megspórolni az elmúlt tizenkét hónapban.