A katás adózási forma módosítását követően a Foodpanda az elmúlt két hétben azon dolgozott, hogy az alternatív megoldásokat megvizsgálja a céggel döntő többségében egyéni vállalkozóként szerződő több ezer futárpartnerének szemszögéből – írta közleményében a vállalat.

Demonstrators, among them food delivery drivers for Wolt and Foodpanda, block the Margaret Bridge (Margit Bridge), one of the most frequented bridges of the Hungarian capital, to protest against the Orban government's proposed amendment to taxation legislation in Budapest on July 12, 2022. - Hundreds protested on July 12 against the proposed amendment, which is expected to be approved in parliament although small entrepreneurs -- already struggling with inflation -- say it will drastically increase their tax burden. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

A törvény adott és világossá teszi, hogy katával nem folytatható futártevékenység az elmúlt években megszokott módon – írták. Kiemelték, 

ahogyan eddig sem volt, úgy szeptember 1-jétől sem lesz egyetlen adózási forma, amelyet valakinek választania kellene ahhoz, hogy foodpandás futárpartner maradhasson.

A kiesésével élethelyzettől függően választható az átalányadózás, a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, valamint vizsgálják a további lehetséges együttműködési formákat is.

A fizetendő adóterhek egyéni helyzettől függően emelkedhetnek, de egyes esetekben akár csökkenhetnek is

– közölték. A könyvelői költségterhek azonban mindenképpen emelkedni fognak. A kalkulációkhoz, a döntéshez és a zökkenőmentes átálláshoz a Foodpanda minden támogatást megad partnereinek – mondta el Juhász István, a Foodpanda Magyarország ügyvezetője.

Minderről elsőként a futárpartnereit értesítette a cég szerdán.

Hírlevélben tájékoztatták őket a lehetséges opciókról és a közeledő határidőkről, egy online kisokosban pedig a könyvelőkkel átbeszélendő részleteket gyűjtötték össze. 

Leszögezték: a sajtóhíresztelésekkel ellentétben a Foodpanda mindig a hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint működött és kíván működni a jövőben is. Transzparens tőzsdei cégcsoport leányvállalataként különösen szigorú előírásoknak kell megfelelniük, és ezt hatósági vélemények és vizsgálatok is megerősítik.