Megnőtt az érdeklődés a vállalati szektorban aziránt, hogy miként fizethető ki a munkabér euróban – tapasztalják a Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég HR Services üzletágánál. Vajna Zsófia, az üzletág vezetője azt mondta, mindennap érkezik megkeresést ezzel kapcsolatban, elsősorban a nagyvállalatok HR-osztályai érdeklődnek, az elsődleges nyomás viszont érthetően a munkavállalók részéről tapasztalható.

Business woman üzletasszony üzletember in suit with monitor monitorfej instead of head keeping arms crossed while standing on the road among szálló repülő flying euro euró bankjegyek papírpénz banknotes with beautiful landscape on background.
Fotó: Shutterstock

Az euróban történő munkabér-kifizetés az más országaiban bevett gyakorlat, egyrészt a világjárvány kirobbanásakor kialakult távmunka-lehetőségek, másrészt az IT-terület felértékelődése miatt, amely szintén lehetővé teszi a munkavállalónak, hogy más országból dolgozzon.

A Grant Thornton szakemberei szerint a kérdésben a magyar munka törvénykönyve az irányadó, amelyben akadnak olyan rendelkezések, amelyektől semmilyen módon nem lehet eltérni, tehát kényszerítő erejűek.

Ilyen szabályként definiálja a munka törvénykönyve a munkabért is, amellyel kapcsolatban azt írja, hogy kizárólag forintban lehet megállapítani és kifizetni, tehát ettől a felek egyező akarattal sem térhetnek el. 

Ha a munkaszerződésben külföldi pénznem szerepel, akkor az a magyar szabályozás szerint érvénytelen. A törvény meghatároz kivételeket: ezek közé tartozik az az eset, ha a munkavállaló kiküldetésben van, tehát külföldi munkavégzés ellenértékeként kapja meg a fizetését.

Ugyancsak a kivételek közé sorolják a vezető beosztású munkavállalókat, esetükben a munka törvénykönyve szerint lehetséges például euróban megállapítani a munkabért.

A tapasztalatok alapján jellemzően azok a vállalkozások érdeklődnek az euróban való kifizetés lehetőségei iránt, akik külföldi munkavállalókat foglalkoztatnak Magyarországon. Esetükben is jelentkezik az árfolyamhatás, emellett számukra természetes igény az eurós bérezés az uniós országban lakó családjuk miatt. A tanácsadó cég szerint azonban számos feltételnek kell teljesülnie ehhez, vagyis nem könnyű a hazai vállalatoknak euróban kifizetni a munkabért.

„Természetes, hogy minden cég megvizsgálja az euróban történő fizetés lehetőségét, hiszen ezzel is hozzájárul a munkavállalója elégedettségéhez, aminek most különösen nagy jelentősége van, hiszen stratégiai kérdés, hogy a legjobbakat mindenki megtartsa” – emelte ki Vajna Zsófia. A Grant Thorntonnál úgy látják, a szigorú szabályozás ronthatja Magyarország versenyképességét, és ha a döntéshozók könnyítenék a devizás kifizetést, megszűnne az ebbéli hátrány a nemzetközi vállalatokkal szemben.