Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 2892,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az első fél évet – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Június végéig a központi költségvetés 3040,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 175,2 milliárd forintos többletet értek el.

Június végéig az előző év azonos időszakához képest 13,5 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek – hangsúlyozta a minisztérium tájékoztatója.

Map of Hungary. Various Hungarian forint banknotes and euro coins. költségvetési hiány Magyarország térkép
Fotó: Shutterstock

A költségvetés kiadásai közül kiemelték, hogy júniusban is meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek. Nyugellátásokra 2360,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 1073,9 milliárd forintot fordított a kormány az első fél évben.

A PM közleményében azt írta, a kormány tartja a kitűzött hiánycélt, és folytatja az államadósság csökkentését:

A jelenlegi kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben, amelyet az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók okoznak, a kormány célja továbbra is világos: Magyarország stabilitásának megőrzése, a rezsicsökkentés, a családtámogatások, a nyugdíjak és a teljes foglalkoztatottság védelme.

A minisztérium hozzátette, mindezek mellett kiemelten fontos a fegyelmezett költségvetési politika fenntartása, ennek érdekében a kormány továbbra is tartja az idei évre tervezett 4,9 százalékos költségvetési hiánycélt, és folytatja az államadósság csökkentését.