Magyar gazdaság

Még várni kell a két számjegyű kamatokra Magyarországon

Az MNB ezúttal sem változtatott az egyhetes betét kamatán, maradt a két héttel ezelőtt meghatározott 9,75 százalék.

Nem törte át a lélektani, 10 százalékos határt az egyhetes betét kamata, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét változatlanul hagyta az eszközt, amely maradt a július 7-én meghatározott 9,75 százalékos szintjén. Akkor a forint rendkívüli gyengülése miatt egy jelentősebb emelést hajtott végre a jegybank, 200 bázisponttal emelkedett a kamat mértéke, amelyhez hat nappal később az alapkamat is felzárkózott, egy előre nem várt, soron kívüli emeléssel. 

MNB , Magyar Nemzeti Bank tábla, illusztráció. foto: Vémi Zoltán
Fotó: Vémi Zoltán

Visszatérnek a tízszázalékos kamatok, de talán nincs minden veszve az ingatlanpiacon

Az MNB kamatdöntései biztosan járnak növekedési áldozattal, de nem lehet mindent a jegybankra fogni – véli a VG-nek nyilatkozó elemző.

Ezúttal viszont a forint árfolyama miatt nem volt szükség emelésre. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben napok óta tartja a 400 körüli árfolyamot, többször alatta alakult a jegyzés. Csütörtök reggel is 399 körüli szinten mozgott az árfolyam. Utoljára egyébként 2008 decemberében járt 10 százalék felett az alapkamat mértéke, ezt a határt várhatóan jövő kedden, a monetáris tanács következő ülésén át is lépi majd, azután pedig az egyhetes betét is követi a példáját. 

A jegybank tehát ezúttal is a 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes forint tenderét, amelyre kora délutánig tehetnek ajánlatot a pénzintézetek. 

 

MNB kamatdöntés egyhetes betét kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek