Megalapozottnak tartja a költségvetés stabilitással összefüggő számait, de a jelenlegi körülmények között fennálló, fokozott alkalmazkodási kényszerre is figyelmeztetett Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az M1 aktuális csatornán kedden, annak kapcsán, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést.

Az interjú során kiemelte, hogy a költségvetés üzenete, hogy 

azokat a programokat megpróbálják tovább vinni, amelyek az emberek érdekeit szolgálják, 

ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ismert nehézségek, egyebek között a háború, az energiaárak, az inflációs hatások miatt olyan világgazdasági környezet alakult ki, amely bizonytalanságokkal és kockázatokkal terhelt.

LATORCZAI János; KOVÁCS Árpád
Fotó: Koszticsák Szilárd

Azonban a gondok ellenére megvan az a lehetőség, hogy az ország haladjon, a családvédelem központi helyen marad, továbbviszik a bér- és nyugdíjjellegű programokat, amikhez komoly költségvetési forrásokra van szükség, amelyeknek meg kell teremteni a pénzügyi hátterét – folytatta Kovács.

A Költségvetési Tanács elnöke jelezte: ha nehezen belátható a környezet, sok kockázat van, akkor több tartalékot kell képezni, ami megjelenik a jövő évi költségvetésben is. A honvédelmi és a rezsivédelmi alappal kapcsolatban kiemelte, hogy az ország számára a közvetlen háborús környezetben elkerülhetetlenül fontos a honvédelem szükségleteinek biztosítása. A világszerte drasztikusan emelkedő energiaköltségek megkövetelik, hogy legyenek védekezési források ezek fedezésére.

Ennek fedezete egyrészt az adók világa, beleértve a racionalizálását, beletartozik az energiaköltségek fogyasztási limitekhez kötése és bizonyos társadalmi szegmensekre való redukálása, ami szolidaritást is kifejez

– mondta a Költségvetési Tanács elnöke, aki szerint így olyan új egyensúly alakul ki, ami azzal bíztat, hogy ha a körülmények nem romlanak lényegesen, akkor jövőre a költségvetés működőképes lesz, az államadósság GDP-arányosan csökken és csökken a hiány is.