A törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványa – amely a parlament honlapján érhető el – csak helyesírási pontosításokat kezdeményez, érdemi tartalmi változtatást nem. Így a legkorábban délután fél kettő után várható szavazáson az eredeti előterjesztés szövegéről határozhatnak a képviselők.

2022.05.24. BudapestAz ötödik Orbán-kormány tagjainak eskütételén az Országgyűlés plenáris ülésén.Fotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A szeptembertől hatályos „új kata”

  • évi 18 millió forintos bevételi határig lesz igénybe vehető,
  • a mértéke havi 50 ezer forint lesz,
  • csak a lakosságnak szolgáltató, értékesítő főállású egyéni vállalkozók választhatják,
  • azaz a kisadózó vállalkozóknak – a taxisok kivételével – csak magánszemélyektől származhat bevételük.

A kivételes eljárásban tárgyalt, új katatörvény-javaslat kedd reggeli vitájában a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta,

az új szabályozás a kormány szándékai szerint megőrzi az adónem eddigi pozitívumait, bezárja viszont azokat a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki az adózóknál.

Tállai András – az MTI által idézett – expozéjában kiemelte: a cél a jövőben is az, hogy a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók kapjanak lehetőséget arra, hogy a tevékenységüket terhelő valamennyi közteherfizetési kötelezettségüket csekély adminisztráció mellett, méltányos mértékű megfizetésével teljesítsék. Emellett az adónem célja a gazdaság kifehérítése a kisvállalkozói tevékenységből származó jövedelmek legalizálásán keresztül – tette hozzá. Az új rendszer biztosítani fogja, hogy az olyan egyéni vállalkozók számára, akik a lakosságnak direkt módon, közvetlenül szolgáltatnak, lényegében megmaradjon a katás adózás lehetősége, csak bevételi nyilvántartást kell vezetniük.

Azoknak pedig, akik nem tudják folytatni a katát, más kedvező adózási módot fog ajánlani a Pénzügyminisztérium és a kormányzat. „Én úgy gondolom, hogy az új rendszer igazságos lesz”

– közölte napirend előtti kérdésre válaszolva Tállai András.

Parragh László iparkamarai elnök szerint a javaslat illeszkedik abba az irányba, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara eredetileg javasolt, ugyanakkor – mint a VG-nek fogalmazott – „kissé erőteljesre sikerült”.