Az elmúlt éveknél jobb lehet az idei szezon a magyar dinnyetermelők számára, azonban a munkaerőhiány miatt jövőre várhatóan nem nő a háromezer hektár alatti termőterület – hangzott el egy hazai dinnyefogyasztást népszerűsítő rendezvényen csütörtökön Zamárdiban, a Strand fesztiválon.

20220718 LengyeltótBeérett a dinnye Lengyeltótiban. Idén a hűvös tavaszi időjárás miatt pár nappal később kezdték meg a szezont a termelők. A minőség kiváló, még mindig a mézédes, csíkos Rubin fajta a sláger.Már kora reggel a dinnyeföldet járják a Bugyi fivérek. Ahogy édesapjuk tanította nekik, úgy kopogtatják a dinnyét. Fotó: Lang Róbert lrSomogyi HírlapKépen: Bugyi Roland és Bugyi Szabolcs termelők
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az esemény nyitónapján tartott sajtótájékoztatón Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója elmondta, a zöldség-, gyümölcskultúrák jelentős részét öntözéssel művelik Magyarországon, de az idei szárazság nekik is problémát okozott.

A nyári gyümölcsöknél a korábbi éveknél, főleg a fagykáros 2020.nál, 2021-nél kedvezőbbek az idei eredmények,

kimondottan jó lett a kajszi- és őszibarackszezon, közepes volt a meggy- és cseresznyeszezon, a szilvaszezon pedig éppen dübörög – összegezte.

A görögdinnyénél a tavalyi katasztrofális időjárás hatására mintegy 20 százalékkal csökkent a gyümölcs vetésterülete, hasonlóan a többi jelentős termelőnek mondható európai országhoz. Az idén a meleg kedvez a dinnyefogyasztásnak, jól alakultak a fogyasztási adatok, végig keresleti piac volt a jellemző, ami a termelők számára kedvezőbb árakat eredményezett – mondta.

Kelemen Péter arról is beszélt, hogy nehéz eladni a nagy méretű dinnyéket, a kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb, 4-6 kilogrammosakat keresik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a meleg hatására előbb beérett, így sok helyen újra köt a dinnye, ezért

augusztusban még egy harmad- vagy negyedtermést is be lehet takarítani, ha az időjárás megfelelően alakul.

Így akár szeptember végéig elérhető lesz a friss, jó minőségű magyar dinnye – hangsúlyozta.

20220718 LengyeltótBeérett a dinnye Lengyeltótiban. Idén a hűvös tavaszi időjárás miatt pár nappal később kezdték meg a szezont a termelők. A minőség kiváló, még mindig a mézédes, csíkos Rubin fajta a sláger.Már kora reggel a dinnyeföldet járják a Bugyi fivérek. Ahogy édesapjuk tanította nekik, úgy kopogtatják a dinnyét. Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A tavalyinál kedvezőbb dinnyeárak ellenére stagnál a dinnyetermő terület az országban; a kisebb termelők várhatóan visszaszorulhatnak, míg a nagyobbaknak bővülhet a termőfelülete. A legmeghatározóbb növekedéskorlátozó tényezőnek a munkaerőhiányt nevezte, de komoly kihívást jelentenek az emelkedő költségek is, a műtrágya ára például egy év alatt háromszorosára nőtt. A költségek jelentős növekedése miatt most csak azok a termelők lehetnek elégedettek, akik megfelelő öntözéssel magas hozamot tudtak elérni – jegyezte meg.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője arról beszélt, hogy az ágazat fennmaradását azzal támogathatja minden fogyasztó, ha magyar termékeket választ a kereskedelmi láncok kínálatából.

Az ágazat problémái között említette a kedvezőtlen időjárás és a költségek emelkedése mellett azt is, hogy az import beelőzi a magyar dinnyét.

A déli országokból már májusban meghozzák az európai boltok polcaira a gyümölcsöt, és megkötik a szerződéseiket az áruházláncokkal. Hangsúlyozta azt is, hogy az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése.

Újságírói kérdésre válaszolva Ondré Péter elmondta, évi 100-120 ezer tonna dinnye a magyar fogyasztás, és ennek mintegy ötöde, körülbelül 20 ezer tonna, a szlovák, cseh, lengyel piacra kerül. Az idei dinnyetermés Kelemen Péter szerint egyelőre nem becsülhető meg a nagyon változó termésátlagok miatt, de a tavalyinál kevesebb lesz a kisebb vetésterület miatt.